Poskupljenja proizvoda u marketima i apotekama u Paraćinu

Poskupljenja proizvoda u marketima i apotekama u Paraćinu

Svakim danom gotovo identična slika ispred paraćinskih marketa i prodavnica. Kupci strpljivo čekaju u redu, velika većina njih opremljeni maskama i rukavicama. Rafovi su mahom puni, ne nedostaje voća i povrća ali su cene poslednjih nedelja korigovane. Za kilogram banana treba izdvojiti između 120-150 dinara, poskupele su jabuke čija je cena u zavisnosti od sorte od 90 do čak 150 dinara dok za kilogram pomorandži kupci izdvajaju između 150 i 200 dinara a cena limuna za kilogram skočila je do neverovatnih 400 dinara. Kilogram krompira kupci plaćaju između 80 i 100 dinara, beli luk je 600 a za kilogram đumbira od nekadašnjih 600 sada treba platiti minimum 1000 dinara. Cene mesnih prerađevina i mlečnih proizvoda uglavnom su iste kao i pre vanrednog stanja. A šta kažu naši Paraćinci, šta je po njihovom mišljenju najviše poskupelo?

Neki od proizvoda u apotekama su poskupeli i po nekoliko puta. Maske su od dvadesteak dinara po komadu poskupele do čak 100 i više. Apotekari kažu da njihovi dobavljači nisu menjali cene alkohola i asepsola ali su zato vitamini i minerali poskupeli duplo.

Polovinom marta nadležne službe krenule su u vanrednu kontrolu poslovanja apoteka i maloprodaja, saopštili su iz Ministarstva za trgovinu, telekomuniakciju i turizam. Ovo ministarstvo saopštilo je da je država ograničila cene 36 proizvoda među kojima se nalaze hleb, jestivo ulje suncokretovo, beli šećer, so, voda, povrće i voće, zatim testenine, sveže meso i mesne prerađevine, riba, mlečni i suhomesnati proizvodi kao i sredstva za ličnu higujenu. Građani koji primete da se u apotekama prodaju maske ili sredstva za dezinfekciju po nerealnim cenama to mogu da prijave svakog dana od 7:30 do 22 sata na broj telefona 011/269-96-10.