Ponuda i potražnja paprike na paraćinskoj pijaci

Ponuda i potražnja paprike na paraćinskoj pijaci

Na paraćinskoj zelenoj pijaci pred kraj leta uobičajena gužva, a kupci kao i obično, izbirljivi. Iako je u toku sezona pravljenja zimnice, prodavci kažu da paraćinci kupuju papriku u znatno manjim količinama nego prethodnih godina. Cena paprike na paraćinskoj pijaci zavisi od njenog kvaliteta i sorte, pa proizvođači jedan kilogram cene od 60 do čak 150 dinara.

Paraćinci kažu da je paprika skupa, da su svesni i zašto. Ipak to im ne predstavlja problem da ove godine izdvoje nešto više novca za njenu kupovinu.

Prodavci kažu da je ovogodišnji rod podbacio u odnosu na prethodne godine zato što vremenski uslovi nisu bili povoljni za njenu proizvodnju. Otud i veća cena ali i manja potražnja.

Kupci koji su ovog prepodneva posetili pijacu najviše su to uradili zato što pripremaju namirnice za zimnicu, što navodi na zaključak da će pre pripremiti zimnicu nego je kupiti u marketu.

Iako će Paraćinci ove godine iz novčanika izvaditi nešto više novca za papriku, priznaju da dobar i kvalitetan ajvar na stolu tokom duge i hladne zime ipak nema cenu.