Pomen žrtvama balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu

Pomen žrtvama balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomen ploču u Striži posvećenoj palim borcima iz balkanskih ratova 1912. i 1913. godine i Prvom svetskom ratu vođenom od  1914. do 1918. meštani Striže odali su počast svojim precima. Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici opštinske vlasti kao i  članice Udruženja „Kolo srpskih sestra“ koje su za ovu priliku isplele vence i položile ih na spomen ploču u dvorištu seoske škole. Predsednik opštinske organizacije „Udruženje vojnih penzionera Srbije” Mladen Stević kaže da se pomen žrtvama balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu na ovaj način  obeležava u Striži po treći put i navodi da je ovo prilika da se svi prisete svojih predaka i hrabrih boraca.

Strižani su davne 1930. imena stradalih junaka postavili na spomen ploču, a pre par godina je zahvaljujući protojereju Bratislavu Đorđeviću pokrenuta inicijativa da se kao što se i u mnogim gradovima i selima radi i u Striži jedan dan posveti onima koji su dali živote za svoju otadžbinu.

Srbima je objavljen rat 28. jula 1914. godine prvenstveno nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda,a potom i zbog opšte mobilizacije u našoj zemlji. Tek nakon četiri godine ratovanja Beograd je oslobođen, a zahvaljujući srpskim vojnicima proglašen je mir. Protojerej Bratislav Đorđević kaže da niko ne treba da zaboravi zašto smo svi mi danas živi i zašto smo slobodni. Dodaje, da nije bilo naših hrabrih boraca u istoriji, ne bi bilo ni nas.