Polaganje završnog ispita u osnovnim školama

Polaganje završnog ispita u osnovnim školama

Završni ispit za učenike osmog razreda osnovnih škola biće organizovanod 17. do 19. juna. Zbog epidemije korona virusa i uspostavljanja nastave na daljinu, ove godine način polaganja i pregledanja testova biće drugačiji nego prethodnih godina.

Rezultati probnog završnog ispita koji je za učenike osmog razreda osnovnih škola u Srbiji organizovan u ponedeljak i utorak još uvek nisu poznati, ali konačno jeste na koji način će učenici polagati pravi završni ispit. Za razliku od probnog testa, malu maturu osmaci će polagati u svojim školama i to od 17. do 19. juna.

Upakovani u kese, urađeni testovi će svakog dana biti transportovani do školske uprave u Jagodini.

I način pregledanja testova će biti drugačiji.

Učenici koji žele da upišu srednju školu u kojoj se primenjuje sistem dualnog obrazovanja, moći će da se za takve obrazovne profile prijave u svojim matičnim školama 4. i 5 juna. Učenici sa posebnim sposobnostima za određene oblasti će za polaganje prijemnih ispita u specijalizovanim školama moći da se prijave naredne nedelje.

Osmaci su u ponedeljak radili probni kombinovani i test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Oni su zadatke preuzeli u školi, a rešavali kod kuće. Test iz matematike, učenici su polagali u utorak i to u školi. Rezultati probne mature biće objavljeni tokom predstojećeg vikenda.