Još jedna mera za ublažavanje posledica pandemije u Srbiji u oblasti poljoprivredne proizvodnje jesu subvencionisani krediti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa komercijalnim bankama.
Pravo na kreditnu podršku imaju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica (zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova zadruge koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, mikro i mala pravna lica) i to za:
- razvoj stočarstva koji obuhvata nabavku životinja i premiju osiguranja životinja;
- razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva;
- investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu
nabavku hrane za životinje; - sinvesticiona ulaganja u određene vrste mehanizacije i opreme koja se koristi u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji.
Krediti se odobravaju i isplaćuju u dinarima – bez valutne klauzule. Fiksna kamatna stopa iznosi 3% na godišnjem nivou, odnosno 1% za fizičko lice sa prebivalištem koje je na području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, odnosno koje je navršilo najviše 40 godina života u tekućoj godini, odnosno koje je ženskog pola.
Fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i preduzetnik može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 6.000.000 dinara.
Pravno lice može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je kupan iznos kredita do 18.000.000 dinara.
Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku poljoprivrednicima definisano je da se kreditna podrška ostvaruje podnošenjem pismenog zahteva banci uz dostavljanje prateće dokumentacije.
Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je potpisalo ugovor o subvencionisanim kreditima sa sledećim bankama: Kredit Agrikol Srbija, NLB, Pro Kredit, OTP Vojvođanskom, Komercijalnom, Poštanskom štedionicom, AIK bankom, Bankom Inteza, Halkbankom, Sberbankom i Uni Kredit bankom. Rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2020. godine.