PN Meteo – Nove meteorološke stanice u Paraćinu

PN Meteo – Nove meteorološke stanice u Paraćinu

Podaci paraćinskog portala PN Meteo o vremenskim prilikama u gradu i njegovoj okolini sada će biti za nijansu precizniji i ažurirani na savremeniji način. To je rezultat postavljanja dve nove meteorološke stanice.

Jedini meteorolog amatar na teritoriji Pomoravlja Vladimir Dikić kaže da je najsavremeniju opremu kupio sredstvima opštine Paraćin, nakon konkursa o projektnom sufinansiranju namenjenog udruženjima građana. Stanica je 2019. proizvedena u Americi, napaja se putem solarne energije ili litijum-jonske baterije, cena joj je blizu 90 hiljada dinara, a podaci se putem interneta ažuriraju na svake 2 sekunde.

Stanice preko kojih Dikić već desetak godina prikuplja meteorološke podatke postavljene su u njegovoj kući u Vrapčanu i na Karađorđevom brdu. Nove će instalirati u selima Donja Mutnica i Stubica.

Jedna od ove dve nove stanijce je ovih dana na testiranju. Ona, ali i ostale stanoce daju podatke koji Dikićevom analizom dovode do toga da će nakon tri veoma topla dana u noći između ponedeljka i utorka doći do blagog osveženja u vidu pojačanog severozapadnog vetra. U utorak su u ranim popodnevnim satima mogući pljuskovi sa grmljavinom i blagi pad temperature.

Njegova zajednica sada broji skoro četiri hiljade ljudi na Fejbuku i oko 1300 na instagramu koji se zbog relevantnosti objavljenih informacija neretko obraćaju porukama za podatke o prognozi vremena, pogotovu kada planiraju neka slavlja ili veće događaje na otvorenom.