Paraćinski profesor fizičkog na polumaratonu u Mađarskoj

Paraćinski profesor fizičkog na polumaratonu u Mađarskoj

Saša Petrović paraćinski profesor fizičkog istrčao je još jedan polumaraton, ovoga puta u Mađarskoj. Naziv ove trke je Futofarsang što u prevodu znači “5 brda”. Sa Petrovićem smo stupili u kontakt nekoliko dana nakon istrčane trke i ovo su njegovi utisci.

Utisak je odličan, lokalno stanovništvo je preplavilo trotoare i prilaze samoj stazi, kulturnim, pristojnim i odmerenim navijanjem davalo podršku. U trenucima kada se takmičar bori sa sobom i rezultatom taj podstrek mnogo znači.

Saša kaže da je trka krenula iz centra Kaposvara da bi postepeno izlazila iz centralnog jezgra i opisivala krug oko grada prolazeći i kroz prigradska naselja.

Obzirom da su Vojvodina i Mađarska ravničarske zemlje, očekivano je bilo da trka bude pogodna za obaranje vremena i ličnih rekorda. Međutim, trka s pravom nosi naziv “5 brda” – izuzetno je naporna i teška, u rangu terenskog-planinskog trčanja. Pogotovu je naporno poslednje 5 brdo koje je praktično prirodna staza kroz šumu.

Organizator Atila Peter se postarao da sve bude dobro obeleženo, što markerima, čunjevima, banerima, što volonterima koji ukazuju pravac kretanja. Bilo je i par slucajeva da je trkačima pozlilo, ali prisutne ekipe medicinskog osoblja su odmah ukazivale pomoć. Tako da ništa nije prepušteno slučaju i na takmičarima je bilo da se samo fokusiraju na svoj nastup.

Posle istrčanog Beogradskog, Novosadskog i jos nekoliko domaćih polumaratona, kao i onog u Zadru u Hrvatskoj lani, Petrović ovaj polumaraton ocenjuje kao najtezi i najzahtevniji koje je istrčao do sada.