Paraćinski ogranak Saveza književnika u otadžbini i rasejanju

Paraćinski ogranak Saveza književnika u otadžbini i rasejanju

Jedan od šest ogranaka velikog udruženja književnika koje je ove godine obeležilo dvadeset godina postojanja

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2020. godinu

Savez književnika u otadžbini i rasejanju (SKOR) je osnovan pre dvadeset godina u Beogradu sa ciljem okupljanja pisaca i književnika u Srbiji, ali i van nje. Među najzaslužnijim za osnivanje, stoji na sajtu Saveza, je Vеrа Аlеksаndrić, knjižеvnicа, kоја је cеli rаdni vеk prоvеlа u Аustrаliјi, а sаdа živi i stvаrа u Novom Sadu. Ideja je da se okuplanjem podstiče stvaralaštvo i nеguje, rаzviја i usаvršаva јеzik, kultura i živa rеč srpskоg nаrоdа.

Udruženje se ranije zvalo SAJKOR – Savez jugoslovenskih književnika u otadžbini i rasejanju. Raspadom Jugoslavije udruženje menja naziv i mesto u kojem je sediše.

Danas je matična organizacija stacionirana u Novom Sadu, a predsednik SKORA je Miloš Ivetić. Postoji i šest ogranaka u Srbiji, od kojih se jedan nalazi u Paraćinu. Predsednica paraćinskog ogranka je Radmila Milojević, a on obuhvata teritoriju čitavog Pomoravskog okruga i ima 29 članova.

Radmila Milojević, predsednisa paraćinskog ogranka SKOR-a, IZVOR - poezijascg.com

“SKOR je u početku imao 400 članova, međutim za pesnike granica nema. Mi smo rodoljubi čitavog sveta i čitava kugla zemaljka, gde god se govori srpski jezik i gde naši ljudi pišu, oni su naši članovi” – naglašava Radmila Milojević.

Savez okuplja pisce iz Rusije, sa Novog Zelanda, svih republika bivše Jugoslavije i čitave Evrope.

“Sada je negde oko 1500 nas koji smo povezani rečju, slikom i poezijom”

Njihova veza posebno se manifestuje kroz zajedničke aktivnosti. Tako, Savez jednom godišnje objavljuje zbornik radova svojih članova pod nazivom “Sazvežđa”, kao i bilten u kojem se navode sve minule aktovnosti članova Saveza poput novih objavljenih knjiga, promocija, gostovanja i nagrada. Ovaj bilten nosi naziv “Tragovi duše”.

Posebnu ulogu u sastavljanju, i “Sazvežđa” i “Tragova duše” ima i paraćinski ogranak, koji je u 2019. proglašen najboljim u Srbiji. Pored njega funkcionišu ogranci u Beogradu, Nišu, Leskovcu, Vranju i Smederevu.

Izdanje Sazvežđa, - IZVOR - Fejsbuk stranica SKOR-a, www.facebook.com.nsskor

Svi ogranci, zajedno sa matičnom orglanizacijom ove godine slave jubilej – 20 godina postojanja. Tim povodom su dvadesetog jula ove godine ispred biblioteke “Dr Vićentije Rakić” u Paraćinu najzaslužnijim članovima i prijateljima Saveza književnika u otadžbini i rasejanju dodeljene zahvalnice i povelje.

Najveće priznanje, srebrnu plaketu, dobio je Borivoje Bora Blagojević, paraćinski književnik i jedan od osnivača udruženja.

Takođe, na proslavi je predstavljen i Svetosavski epistolar u kojem su se našli radovi čak devet književnika iz Paraćina. Pored toga, svi članovi Skora koji su objavljivali dela u prethodne dve decenije ubeleženi su u bibliografiju Saveza od 2000. do 2020. godine.

Jubilej je bio prilika i da se javnosti predstavi deveti broj biltena “Tragovi duše”, a povelju za popularizaciju Saveza dobio je čuveni paraćinski književnik Đorđe Petković, koji sam nije član Saveza, što govori o otvorenosti SKOR-a.

Aktivnosti SKOR-a su mnogobrojne i sastoje se iz promocije autora i dela, zaštite autorskih prava, organizacije promocija, susreta, simpozijuma, kolonija, izdavaštva i saradnje sa drugim udruženjima u cilju promocije srpske kulture i razvoja književnog stvaralaštva.

Usled pandemije, pojedine aktivnosti su morale da budu odložene, ali Savez nije prestao sa radom, već ga je prilagodio okolnostima.