Paraćinski meteorolog najavio toplotni talas i oko 40 stepeni narednih dana

Paraćinski meteorolog najavio toplotni talas i oko 40 stepeni narednih dana

Od preko potrebne kiše kojoj se nadaju poljoprivrednici ovih dana, kako se u narodu kaže ni traga ni glasa, najavljuje paraćinski meteorolog amater Vladimir Dikić. Iako je poznato da ne daje vremenske prognoze duže od desetak dana, stabilno i toplo vreme ipak dopušta skoro pa detaljnu prognozu vremena i do naredne dve nedelje. Po svemu sudeći vreli letnji dani nas očekuju sve do kraja meseca pa možda i duže.

Dikić kaže da je Srbija onedavno bila pošteđena toplotnih talasa koji su zadesili dobar deo Evrope.

Statistika koju već dugo vodi urednik portala PN METEO kaže da je jun bio topliji u odnosu na višegodišnji prosek za oko 2,5 stepena što Paraćinci i nisu previše osetili zbog čestih kiša.

Dikića prethodnih godina naši sugrađani sve više prepoznaju kao osobu koja daje detaljnu vremensku prognozu pa njegove profile na društvenim mrežama na kojima je veoma aktivan prati sve veći broj ljudi. On je do sada na teritoriji opštine Paraćin postavio devet mernih stanica i jednu koja meri kvalitet vazdzuha. Uskoro će postaviti još dve merne stanice.

Jedna od glavnih tema među našim sugrađanima posebno na društvenim mrežama je požar na gradskoj deponiji na jezeru Buljanka. Brojni Paraćinci su ukazivali na ovaj problem zagađenog vazduha i izrazili brigu za svoje i zdravlje svojih sugrađana. Iako vazduh na samoj deponiji i jeste bio veoma lošeg kvaliteta, Vladimir Dikić pak kaže da merna stanica za kvalitet vazduha koja se nalazi naselju Vrapčane nije pokazala takve rezultate pa je kratko pojasnio zašto.

Prošlo je svega mesec dana od početka leta pa nas svakako tek očekuju vrućine što je i najavio Vladimir Dikić. Institut za Javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavio je prеpоrukе zа građane zа pоstupаnjе u tоku tоplоg vrеmеnа, a to su da često raslađujete svoj dom, ne izlažite se toploti, izbegavate izlaganje suncu, hidrirate svoj organizam i kupate se u rаshlаđеnој vоdi.