Paraćinska Direkcija za izgradnju podseća vozače da pripreme svoje automobile za zimsku sezonu

Paraćinska Direkcija za izgradnju podseća vozače da pripreme svoje automobile za zimsku sezonu

Bliže nam se hladni dani i najverovatnije prvi sneg. Iz tog razloga treba voditi računa o pripremljenosti vašeg vozila za zimsku sezonu. Iz tog razloga prenosimo saopštenje paraćinske Direkcije za izgradnju.

Obzirom da je Zakonom o putevima 1. novembar datum kada zvanično počinje sezona zimskog održavanja puteva, obaveštavaju se vozači da oni koji to još nisu učinili urade sve neophodne pripreme kako bi svoje vozilo opremili za nastupajući zimski period.

Činjenica je da je u zimskim uslovima kada je sneg i led na kolovozu i kada je otežano kretanje vozila, potrebna dodatna pažnja u vožnji. Neophodno je smanjiti brzinu u vožnju prilagoditi uslovima puta. Kako bi se postigao određeni nivo bezbednosti potrebno je na svojim  vozilima imati Zakonom propisane zimske pneumatike.

Iako još nema snežnih padavina, zbog karakteristika letnjih i zimskih pneumatika, zimski imaju bolje prijanjanje za kolovoz i omogućuju bezbedniju vožnju, pa ih je potrebno staviti.

Na pojedinim putnim pravcima naše opštine postavljena je vertikalna signalizacija za ograničenje brzine u vreme snežnih padavina kao i obavezne upotrebe lanaca za sneg, a koje su vozači dužni da se pridržavaju.

Podsećamo takođe da je potrebno proveriti nivo rashladne tečnosti u hladnjaku, nivo elektrolita u akumulatoru i nivo tečnosti za pranje vetrobranskog stakla.

Služba zimskog održavanja puteva Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju opštine Paraćin u sklopu održavanja puteva i ulica koje podrazumeva čišćenje od snega za obezbeđivanje prohodnosti, preduzeće sve neophodne mere za uspostavljanje normalnog odvijanja saobraćaja u zimskom periodu.

Podsećaju se građani na obavezu uklanjanja snega i leda sa trotoara ispred svojih dvorišta i lokala.

Savetuje se građanima da prate i postupaju po uputstvima nadležnih službi preko lokalnih sredstava informisanja i službi AMSS-a.