Paraćinka Vanja Najdanović ostvarila plaman na republičko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“

Paraćinka Vanja Najdanović ostvarila plaman na republičko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“

Recitovanjem pesme Maje Babović „Uz mene je teško“, učenica 2. razreda paraćinske Gimnazije Vanja Najdanović osvojla je prvo mesto u konkurenciji srednjoškolaca na okružnoj smotri recitatora Pomoravskog okruga „Pesniče naroda mog“. Osvajanjam prve nagrade, na takmičenju za koje se pripremala vrlo kratko, ona je sebi obezbedila učešće na republičkoj smorti.

Okružno takmičenje održano je online u Jagodini na kom su učestvovala 32 srednjoškolca iz šest pomoravskih opština i gradova. Njihove nastupe ocenjivao je tročlani žiri koji su činili dramski umetnici Tomislav Trifunović i Petar Mitić, kao i profesor srpskog jezika i književnosti Bojan Jeftić. Vanja Najdanović je godinama učestvovala na ovoj smotri tako da, kako kaže tremu nije imala.

Iako još uvek nije poznato na koji način će biti organizovano, republičko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“ biće održano 28. i 29. maja u Valjevu.

Ciljevi smotre recitatora su razvijanje osećanja za osnovne etičke norme koje sadrži poezija, iskazivanje misli i osećanja pesnika, širenje kruga recitatora i ljubitelja poezije. Smotra recitatora Srbije Pesniče naroda mog“ kontinuirano traje već 52 godine, jedinstvena je u našoj zemlji, pa je njen značaj utoliko veći.