Paraćinka Anđela Janković ostvarila plaman na Republičko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“

Paraćinka Anđela Janković ostvarila plaman na Republičko takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“

Recitovanjem pesme Maje Babović „Kralj krajeva“, učenica 2. razreda paraćinske Gimnazije Anđela Janković osvojla je prvo mesto na 53. okružnoj manifestaciji „Pesniče naroda mog“ u konkurenciji srednjoškolaca. Osvajanjam prve nagrade, na takmičenju za koje se pripremala vrlo kratko, ostvarila je plasman na republičku smortu.

Okružno takmičenje održano je 20. aprila u Jagodini na kom su učestvovali srednjoškolci iz pet pomoravskih opština i grada domaćina. Njihove nastupe ocenjivao je tročlani žiri sačinjen od dramskih umetnika Mine Stojković i Milića Jovanovića, kao i prosvetne radnice Aleksandre Stevanović. Republičko takmičenje biće održano u Valjevu.

Anđela je  i ranijih godina učestvovala na raznim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, gde je takođe imala zapažene rezultate. Ipak ovo njen do sada najveći uspeh.

Ciljevi smotre recitatora je promocija umetničkog stvaralaštva dece i mladih, afirmisanje kulturne i umetničke vrednosti kroz književne sadržaje, neguje se jezik, razvija ljubav prema poeziji, stiču nova znanja i veštine umetničkog govora i interpretacije. Smotra recitatora Srbije Pesniče naroda mog“ kontinuirano traje već 53 godine, jedinstvena je u našoj zemlji, pa je njen značaj utoliko veći.