Paraćinci stvaraju istoriju srpskog kendoa

Paraćinci stvaraju istoriju srpskog kendoa

Reprezentativac Srbije u kendou Luka Ilić iz Paraćina osvojio je dve zlatne medalje u individualnoj i ekipnoj kategoriji na Evropskom prvenstvu u Frankfurtu održanom krajem maja. Ovaj sedamnaestogodišnjak je tako Srbiji obezbedio prvo individualno zlato u juniorskoj konkurenciji i sa kolegama iz reprezentacije odbranio ekipno zlato sa Evropskog prvenstva u Beogradu 2019. godine. Luka kaže da uopšte nije očekivao ovakav uspeh i da je do njega došao teškim putem, naročito u finalu.

Njegov trener u kendo klubu Katori iz Paraćina, a ujedno i predsednik Kendo saveza Srbije Ivan Jovanović takođe u početku nije očekivao ovoliki uspeh reprezentacije.

Na 31. Evropskom prvenstvu u kendou učestvovalo je između 300 i 400 takmičara iz 32 države. Predsednik Kendo saveza Srbije Ivan Jovanović koji je svojim znanjem i iskustvom u ovom sportu reprezentativcima pružio veliku podršku u Frankfurtu, ističe kako je veoma zadovoljan plasmanom i ostalih reprezentativaca Srbije.

Jedan od razloga zašto je Luka Ilić napravio ogroman uspeh na ovom Evropskom prvenstvu mogao bi da bude taj što je od 17 srpskih reprezentativaca, njih petoro bilo iz Paraćina. Dimitrije Gajić, Strahinja Ćajić, Veljko Karić i Jelisaveta Miletić učinili su da se Luka u Frankfurtu oseća kao da je u svom rodnom gradu.

Ovo je bilo poslednje Evropsko prvenstvo na kom je Luka učestvovao u juniorskoj konkurenciji, a sudeći po tome da za njegove godine ima visoko zvanje u kendou, nastupaće i u seniorskoj reprezentaciji pod srpskom zastavom. Do kraja godine našu reprezentaciju očekuju dva Državna prvenstva, ekipno i individualno. Ekipno prvenstvo se već tradicionalno održava u našoj opštini, a postoji mogućnost da će i ovogodišnje individualno biti održano u Paraćinu.