Paraćinac Dragan Kucljak – kolekcionar značaka

Paraćinac Dragan Kucljak – kolekcionar značaka

Većina nas u detinjstvu je sakupljala salvete, sličice, omote od čokolada, magnete i priveske. Neki su vremenom prestali a neki su od dečije razonode razvili strastveni hobi. Jedan od njih je i sezdesetsedmogodišnji Dragan Kucljak iz Paraćina koji sakuplja značke punih 50 godina. U svojoj kolekciji ima blizu 45 000 hiljada zlatnih, srebrnih i bronzanih primeraka različitih oblika. Neobavezno sakupljanje preraslo je u hobi, a prvu kolekciju napravio je sedamdesetih godina.

U specijalizovanim albumima ovog kolekcionara nalaze se sportske, radničke, vatrogasne i avio značke. Kako kaže, od svih najdraža mu je ona koju je dobio 1977. godine.

Delom kolekcije trguje putem interneta, preko sajtova koji su specijalizovani za prodaju stvari. Kako kaže cena jedne značke kreće se od 10 pa i do 2500 dinara.

Iako neretko kupuju značke kako bi obogatili kolekciju, Draganovi sinovi za sada nisu izrazili interesovanje da se bave ovom vrstom hobija.  

Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane korona virusom ovaj kolekcionar penzionerske dane provodi u svom stanu. Omiljeni kutak mu je terasa, na kojoj čuva specijalizovane albume sa svim značkama koje poseduje. Neretko ih prelistava, sortira značke koje je dobio ili kupio i odvaja duplikate. Dragan Kucljak smatra da bavljenje ovim ili nekim sličnim hobijem oplemenjuje ljude, proširuje neke nove vidike i stvara lepe uspomene.