Otvaranje vrtića u Paraćinu za decu čiji su roditelji zaposleni

Otvaranje vrtića u Paraćinu za decu čiji su roditelji zaposleni

Vrata Kolibrija“, ali i ostalih vrtića PU „Bambi“ biće otvorena 11. maja za više od 140 mališana. U pitanju su deca koja već pohađaju vrtiće PU „Bambi“ u Paraćinu, čija su oba roditelja zaposlena i nemaju mogućnost da posao obavljaju od kuće.

Ova odluka odnosi se i na decu samohranih roditelja. Svi oni će morati da donesu potvrdu o zaposlenju.

Za boravak je od 11. maja prijavljeno oko 20 odsto ukupnog broja dece upisane u paraćinske vrtiće. Pošto je grejna sezona završena, plan je da sva četiri vrtića u Paraćinu budu otvorena odjednom kako bi u grupama boravio manji broj dece i time se značajno uticalo na smanjenje rizika od širenja infekcije korona virusom. Pripreme za otvaranje počele su još prošle nedelje.

Na svim objektima vrtića PU „Bambi“ biće jasno istaknuta pravila koja se tiču ostavljanja i preuzimanja dece za vreme trajanja epidemije. Prihvat dece će biti do 8 časova ujutru. Nakon toga će vrata vrtića biti zatvorena kako bi se prostor u kome su boravili roditelji detaljno dezinfikovao i bile sprovedene sve planirane mere zaštite.

Tokom boravka u vrtiću svako dete će imati svoj krevet koji će biti obeležen. Mere trijaže pri dolasku na posao važiće i zaposlene. Oni će biti u obavezi da koriste zaštitne maske i rukavice kao i da vrše stalnu dezinfekciju.

Ostale opreme ima dovoljno. Zaposleni će koristiti višekratne pamučne maske koje mogu da se peru i dezinfikuju. Jedna mama koja ih šije se prijavila da donira 300 komada. Sredstava za dezinfekciju ima dovoljno za narednih mesec i po dana. Pošto neposrednih iskustava zaposlenih sa ovako velikim epidemijama zaraznih bolesti nema, veoma su važne i konsultacije sa stručnjacima – epidemiologom iz paraćinskog Doma zdravlja, ali i iz Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji.

I tokom vanrednog stanja vaspitači PU „Bambi“ su, kao i prosvetni radnici, radili od kuće. Sve vaspitne grupe postale su virtuelne viber grupe preko kojih su vaspitači davali ideje i savete roditeljima kako da pomoću raznih aktivnosti upotpune vreme u izolaciji i na taj način ne zapostave vaspitno-obrazovni plan koji se sprovodi u vrtićima. Nekoliko roditelja je za svoju decu zatražilo i stučnu pomoć psihologa.

Zaposleni u PU „Bambi“ trenutno raščišćavaju objekte vrtića, kako bi sve  površine bile dezinfikovane. Prvo će biti urađena mašinska dezinfekcija svih prostorija, a narednih dana i dezinfekcija dvorišta kako bi sve bilo spremno za dolazak mališana 11. maja.