OŠ „Đura Jakšić“ Paraćin

OŠ „Đura Jakšić“ Paraćin

Projekat pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Naslednica prve osnovne škole u Paraćinu. Dom učenika iz Paraćina, ali i Čapura i Šavca.

Prva škola u Paraćinu nakon oslobođenja od turske vlasti otvorena je 1833. godine. Ona se nalazila na prostoru današnjeg hotela “Petrus” a prvi učitelj u njoj bio je Radislav Dackar. Pretpostavlja se da se upravo iz ove škole razvila Osnovna škola “Đura Jakšić”.

            Ova škola nalazila se, nakon preseljenja sa starog mesta posle Prvog svetskog rata, u zgradi današnje Muzičke škole “Milenko Živković i bibiloteke Dr “Vićentije Rakić”. Na ovom mestu je ostala sve do 1972. godine, kada je preseljena na sadašnju lokaciju, u Ravaničku ulicu u naselju Vrapčane.

Logo Škole IZVOR - www.facebook.comdjurajaksicpn

Nekoliko godina pre toga, 1969. njoj je pripojena tadašnja šestorazredna škola iz sela Čepure u okviru racionalizacije školske mreže i nastavnog kadra. Danas je ova seoska škola četvororazredna, ima dva kombinovana odeljenja i funkcioniše kao područno odeljenje matične škole u Paraćinu. Takođe, 1978. četvororazredna škola u Šavcu prestaje sa radom, te učenici ovog sela od tog perioda do danas pohađaju školu “Đura Jakšić” u Paraćinu.

            Ime je dobila po jednom od najzančajnijih predstavnika srpskog romantizma, koji se istakao kao slikar, pesnik, dramski pisac i veliki boem. Dan škole obeležava se na dan rođenja Đure Jakšića, 16. novembra.

Najveći uspesi škole i njenih učenika

Tokom mnogih godina rada Osnovna škola “Đura Jakšić” u Paraćinu formirala je veliki broj uspešnih ljudi.

“Osnovna škola “Đura Jakšić” ima tradiciju uspeha, inovacija i širenja prosvetnih i kulturnih ideja. Iz njenih klupa izašli su mnogi naučnici, lekari, prosvetni radnici, umetnici, privrednici, a danas zahvaljujući toj svojoj tradiciji brzim korakom ulazi u trend savremenosti, stvarajući bolje uslove za reformske zadatke koji je očekuju.“ – stoji na sajtu škole.

Veliki broj učenika ove škole nakon završenog školovanja našao je u njoj i mesto zaposlenja. Među njima su nastavnice Marijana Tolić, Slavica Obradović, Emina Stanković, Dragana Milojković, Marija Stošić i mnoge druge.

O kvalitetnom radu u školi svedoče i podaci da je školu na različitim takmičenjima samo u prethodnoj godini predstavljalo čak 174 takmičara. Najbolje rezultate đaci ostvaruju u sferama fizike, biologije, istorije, francuskog jezika, kao i u plivanju i sportskoj gimnastici.

Jedno od takmičenja održanih u školi IZVOR- www.djurajaksic-paracin.edu.rs

Za svoje uspehe i kvalitetan rad u oblasti obrazovanja ali i vaspitanja i sama škola je vise puta nagrađivana. Među najznačajnijim nagradama iz škole navode: Srebrni znak za značajne rezultate  u  ostvarivanju  zadataka  i  ciljeva  Crvenog  krsta  od  Crvenog  krsta  Srbije koji im je dodeljen 2010. godine,  Srebrnu  značku  Republičkog odbora Pokreta gorana Srbije dobijenu iste godine, ali i Priznanje Centra za socijalni rad Paraćin iz 2012., Zahvalnicu matematičkog društva ”Arhimedes” Beograd za učešće na matematičkom takmičenju ”Misliša”, Zahvalnice Turističke organizacije Paraćin za učešće na Međunarodnom karnevalu i Zahvalnicu Opštinskog odbora za suzbijanje i prevenciju bolesti zavisnosti.

Škola danas

U školi i područnom odeljenju u Čepuru danas radi 45 osoba u nastavnom i nenastavnom kadru. Direktor škole je Svetlana Gajić.

Školska zgrada matične škole u dve i po hiljade kvadrata ima 13 učionica, fiskulturnu salu, kuhinju i trpezariju, biblioteku i druge pomoćne prostorije. U matičnu školu je ove godine krenulo 562 učenika koji su raspoređeni u 14 odeljenja u nižim i 12 u višim razredima. Iz škole napominju da im nedostaje izdvojeni prostor za biblioteku i informatički kabinet. Zgrada škole u Čepuru postoji od 1933. godine i danas ima tri učionice. Ovo područno odeljenje obrazuje ove godine 36 učenika u dva kombinovana odeljenja nižih razreda.

U tekućoj godini je u školi u Paraćinu otvoren i dečiji boravak za učenike mlađih razreda.

Seminari nastavnog osoblja u školi IZVOR- www.djurajaksic-paracin.edu.rs

Školske 2018./2019. škola “Đura Jakšić” u Paraćinu bila je domaćin Republičkog takmičenja učenika osnovnih škola iz tehničkog i informatičkog obrazovanja i tehnike i tehnologije, Nacionalnog takmičenja iz matematike pod nazivom “Misliša”, Okružnog takmičenja iz istorije, kao i mnogih drugih opštinskih nadmetanja učenika u raznim oblastima.

Učenici ove škole se mogu pohvaliti i da imaju sopstveni školski list pod nazivom “Đurino pero” za koji sami pišu i uređuju ga sa svojim nastavnicima.

IZVOR- www.djurajaksic-paracin.edu.rs