OŠ „Branko Radičević“ Popovac

OŠ „Branko Radičević“ Popovac

Projekat pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Ova vaspitno-obrazovna ustanova koja postoji više od 170 godina iznedrila je veliki broj nastavnika i vanserijskih sportista. Matična je škola za škole u selima Stubica, Buljane, Bošnjane, Šaludovac i Zabrega.

Osnovna škola ”Branko Radičević” u Popovcu postoji od 1847 godine. U početku je, kao i većina škola u to vreme, bila smeštena u jednoj seoskoj kući. Početkom dvadesetog veka dobija svoju školsku zgradu. Polovinom ovog veka je nosila naziv “25. maj”. Godine 1969. biva integrisana sa Osnovnom školom “Svetozar Marković u Stubici i školom “Branko Radičević” u Buljanu i sve tri uzimaju naziv “25. maj”. Od 1993. one menjaju nazv u “Branko Radičević. 

Istorijat i razvoj škole u Popovcu neraskidivo je vezan sa funkcionisanjem fabrike cementa u ovom selu.

Nastavni kadar škole u Stubici 1957 IZVOR - www.osbrankoradicevic-popovac.edu.rs

“Škola u Popovcu je prvobitno postojala u blizini stare fabrike cementa, na samom ulazu u Popovac iz pravca Paraćina. Ali, kako se fabrika proširivala, tako se širila i čitava industrijska zona, povećavao se broj radnika u fabrici, odnosno broj meštana Popovca. Javila se potreba za novom, većom i savremenijom školom. Za radnike fabrike su sagrađene potpuno nove stambene zgrade, u delu sela nazvanom Kolonija, a odlučeno je da se na potezu između starog dela sela i Kolonije sagradi nova škola.“ – stoji na sajtu ove škole.

Zgrada u kojoj se danas odvija nastava građena je od 1962. do 1964., kada se nastavni kadar i učenici sele u nju. Do osamdesetih godina prošlog veka u okviru škole “Branko Radičević” u Popovcu postojao je i produženi boravak.  Najbolji period rada škole, prema rečima nastavnika, bio je upravo period od šezdesetih do osamdesetih godina. Tada je celokupni seoski život bio veoma razvijen, u njemu je postojao bazen, bioskop, a učitelji su stanovali u selu u kojem su radili. Sa druge strane, poslednjih godina 75% njih ne živi u Popovcu i okolnim selima. Takođe, osamdesetih je najviše ulagano u infrastrukturu i kvalitet nastave.

Škola u Buljanu IZVOR - www.osbrankoradicevic-popovac.edu.rs

Danas je škola u Popovcu matična za škole u pet drugih sela severoistočnog dela opštine Paraćin. U njih spadaju osmorazredna škola u Stubici, koja je osnovana davne 1919., osmorazredna škola  u Buljanu, kao i četvororazredne u selima Bošnjane, Zabrega i Šaludovac. Sve ove škole obeležavaju Dan škole poslednje nedelje marta.

 

Istaknuti učenici, uspesi i priznanja

Osnovna škola ”Branko Radičević” zajedno sa svim isturenim odeljenjima oformila je neke ličnosti kojima se ponosi. Među njima su kulturni i javni radnici, doktori, profesori i sportisti.

Doktor Radivoje Marjanović (1935 – 2006), đak ove škole ostaće upamćen kao najmlađi doktor rudarstva jer je doktorirao u svojoj 34. godini;

Neki od bivših đaka ove škole i sami su nastavili da se bave pedagoškim radom na visokoškolskim ustanovama u Srbiji. Trebalo bi pomenuti doktora Svetislava Milenkovića iz Bošnjana, rođenog 1952., profesora na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, kao  i Dragoslava Rakića iz Stubice koji je  magistrirao na Rudarsko – geološkom fakultetu u Beogradu, gde i radi. Pored njih tu je i doktor Nebojša Momirović  iz Popovca koji je redovan profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

Pored utemeljenja želje za naukom i obrazovanjem, osnovna škola “Branko Radičević” motivisala je đake da se bave sportom. Najbolji primer ovakve prakse bez sumnje je Slavoljub Janković koji je kao član mlade fudbalske reprezentacije Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstu za mlade u Čileu 1987. godine. On je tada igrao rame uz rame sa Robertom Prosinečkim, Predgragom Mijatovićem, Davorom Šukerom i drugim legendama Jugoslovenskog fudbala.

Učenici škole u Popovcu i njenih područnih odeljenja uspešni su na mnogim takmilčnjima iz istorije, tehničkog obrazovanja, srpskog jezika, u takmičenjima u šahu, malom fudbalu… Visoke plasmane đaci iz Popovca ostvarivali su i na festivalima poezije i likovnim i literarnim konkursima. Sama škola u Popovcu je dobitnik Republičke nagrade ”25. maj” za izuzetne doprinose u obrazovanju i vaspitanju.

Nastavni kadar škole u Popovcu IZVOR - www.osbrankoradicevic-popovac.edu.rs

Škola danas

Danas u školama radi vise od 70 ljudi na čelu sa direktorkom škole Snežanom Cvejić. U svih šest škola koje pripadaju školi “Branko Radičević” u Popovcu ove godine je krenulo 335 učenika u 27 odeljenja. Najviše đaka pohađa školu u Stubici – čak 106, dok je u osmogodišnjim školama u Buljanu i Popovcu taj broj nešto manji – 89, odnosno 84 učenika. U četvorogodišnjoj školi u Zabregi se školuje 26 učenika, u Bošnjanu 23, a u Šaludovcu svega 7. U svim školama nastava se održava samo u prepodnevnoj smeni.

Među školama svakako je najopremljenija ona u Popovcu.

“Ovo je matična škola, koja ima šest klasičnih i šest specijalizovanih učionica, kabinet za tehničko obrazovanje sa radionicom, informatički kabinet sa jedanaest računara, prostoriju za predškolce, salu za fizičko vaspitanje i đačku kuhinju sa trpezarijom. Škola ima veliko školsko dvorište (oko 4 ha), na kome su travnjaci, voćnjak, tri sportska terena, za mali fudbal, košarku i odbojku.” – ističu u školi.

Likovna kolonija u školi IZVOR - www.osbrankoradicevic-popovac.edu.rs

Školska biblioteka broji vise od 8000 naslova, a sve osmogodišnje škole imaju fiskulturne sale, kao i video nadzor, zarad bezbednosti svojih učenika. A da i danas vode računa o zdravlju i razvoju sportskih veština đaka pokazuje i to da svaka škola ima sportski teren u svom dvorištu.

Nastavni kadar realizovao je nekoliko projekata u prethodnih desetak godina. Među njima su “Moja škola – škola bez nasilja”, “Leskova grančica”, kao i projekat “Osnaživanje škola za inkluzivno obrazovanje – Zajedno učimo radosno i lako”. Trenutno se radi na projektima “Zaštitimo decu u saobraćaju”, “Sigurnije škola i otpornije zajednice” i “Recikliranje u mojoj školi”. Zadatak svih ovih projekata da se obogati i unapredi nastava i omogući i budućim generacijama da, poput mnogih koji su decenijama raine sedeli u kulpama ove škole, dostignu svoj potencijal u afirmišu se kao uspešni i kvalitetni ljudi.