Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar – Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti širom sveta. Upravo zato se oktobar, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemlјama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.

Kada su u pitanju dojke, ženama lekari najčešće preporučuju ultrazvuk, mamografiju i magnetnu rezonancu. Sve ove metode su bezopasne i u potpunosti bezbolne.

Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti znatno se povećava uspešnost lečenja. Pravovremenom primenom odgovarajuće savremene terapije i daljim kontinuiranim tretmanom, moguće je značajno unaprediti zdravstveno stanje i kvalitet života obolelih žena.

Specijalista opšte hirurgije, doktor Aleksandar Mladenović dodaje kod karcinoma dojke postoje 5 modaliteta lečenja, a to su edukacija, samopregledi, skrining, rana dijagnostika i stalna edukacija lekara.

Ružičasta boja, kao i traka postale su svojevrsni simbol podizanja svesti o raku dojke. Glavni cilj svih kampanja okićenih ružičastom trakom usmeren je na buđenje svesti o ovoj opakoj bolesti, pronalasku leka i informisanju žena i tinejdžerki o važnosti zdravlja grudi i pregleda. Oktobar se kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke.