Održana tribina „Fragmenti o srpskom svetu“ u ćuprijskoj biblioteci „Dušan Matić“

Održana tribina „Fragmenti o srpskom svetu“ u ćuprijskoj biblioteci „Dušan Matić“

Povodom Vidovdanskih svečanosti u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić”, predstavljena je knjiga „Fragmenti o srpskom svetu”, Saše Markovića, profesora istorije i dekana Pedagoškog fakulteta u Somboru. Ideja za ovu knjigu koja sadrži mini-eseje javila mu se poslednjih godina u nameri da pobegne od sveta otuđenosti i licemerja koje nam preti, sa željom da čitaocima prenese ono što su stubovi srpskog identiteta kao što je priča o Kosovu, obrazovanju, učiteljskom pozivu i o stradalništvu u Prvom i Drugom Svetskom ratu.

Marković ističe da fragmenti srpskog sveta treba da afirmišu priču o kulturnoj dimenziji srpskog sveta i afirmaciji srpstva. On dodaje i da se tog kulturnog obrasca ne odriče ni jedan narod, ni nacija.

Nakon završetka manifestacije Vidovdanske svečanosti, u Narodnoj biblioteci „Dušan Matić” u narednom periodu biće organizovane brojne aktivnosti. Prva u nizu zakazana je već za 1. jul.

Manifestacija Vidovdanske svečanosti u Ćupriji ove godine obeležava se od 24. do 29. juna. Danas se u manastru Ravanica održaju likovne radionice, dečije viteške igre i svečana akademija. Sveta liturgija biće održana sutra na istom mestu od 8.30, a od 11.30 planirana je promocija ravaničkog zbornika „Ravanica u sjaju“. Projekcija filma „Knez Lazar“ zakazana je za 20 sati u sali OMŠ „Dušan Skovran“. Poslednja u nizu aktivnosti biće organizovana 29. juna u muzeju Horeum Margi Ravno od 19 časova kada će biti održana tribina „Srpske zemlje pre Nemanjića“.