Održana manifestacija  „Dani paprike“ u Drenovcu

Održana manifestacija „Dani paprike“ u Drenovcu

Tradicionalni „Dani paprike“ održani su proteklog vikenda u Drenovcu i to po jubilarni deseti put. U okviru ove dvodnevne manifestacije održan je šahovski turnir za mlađe kategorije, takmičenje u kvalitetu domaće rakije, izložba traktora i trka kosačica. U konkurenciji pripreme najboljeg ajvarа pobedu je odneo tim „Dečija sreća“.

Loši vremenski uslovi su najverovatnije uticali na nešto slabiji odziv domaćica na takmičenju u spremanju najboljeg ajvara, na kojem su učestvovale četiri ekipe. Miris pečene paprike karakterističan je za ovo doba godine, a neki od takmičara otkrili su tajnu ukusnog ajvara.

Drenovac je najveće selo u opštini Paraćin čiji se meštani uglavnom bave povrtarstvom u kojem dominira uzgoj paprike. Ovogodišnju manifestaciju otvorila je predsednica Skupštine opštine Paraćin Slavica Jovanović.

Prema rečima v.d. direktora Turističke organizacije Vladana Vučkovića broj izlagača paprika je bio nešto manji zbog trenutne epidemijske situacije. On je istakao je cilj jedne ovakve manifestacije da obogati turističku ponudu tog kraja.

Osim meštana okolnih sela, Drenovac su za vikend posetili i gosti iz Ruskog Krstura, Kule i Trstenika.

Prema odluci stručnog žirija na takmičenju za najuređeniju parcelu pobedila je Ana Milošević. Najtežu papriku ubrao je Dalibor Milojević čija je težina čak 351 gram. Nagradu za najdužu papriku od 24,5cm osvojila je Jasminia Milojević. U novoj kategoriji mladi paprikari, diplome i nagrade za podsticaj i dalji rad dobili su Filip Stepanović i Ivan Stevanović.