Održan Međunarodni studentski festival folklora u Ražnju

Održan Međunarodni studentski festival folklora u Ražnju

Dvadesetak dana nakon manifestacije „Dani Save Jeremića“, nastupa naših frulaša i kulturno-umetničkih društava, na letnju pozornicu u porti crkve Sveti Ilija u Ražnju izašli su Slovenci i Rumuni. Folklorna društva iz Ljubljane i Temišvara predstavili su ražanjskoj publici igre iz svojih krajeva u okviru 15. Međunarodnog studentskog festivala folklora. Ova manifestacija se u Ražnju održava od 2018. godine, a organizatori su se potrudili da gostima boravak u ovoj maloj sredini ostane u lepom sećanju.

Pored folklornih društava iz Slovenije i Rumunije, publiku su zabavljali i domaćini KUD „Sava Jeremić“ iz Ražnja.

Organizator ove manifestacije je Studentski kulturni centar iz Niša gde je otvoren, ali i zatvoren 15. Međunarodni studentski festival folklora. U toku prethodnih 5 dana folklorna društva su osim u Ražnju, nastupala i u Nišu, Beloj Palanci i Vladičinom Hanu. Učesnici ovogodišnjeg festivala bili su uglavnom iz regiona, ali je takođe bilo gostiju sa severnoameričkog kontinenta.

Letnje manifestacije u Ražnju svake godine privlače veliki broj posetilaca, što utiče i na razvoj turizma ove opštine. Predsednik ove male opštine Dobrica Stojković sa ponosom predstavlja kulturno umetnički program tokom jula i avgusta.

Ražanjskoj publici su sudeći po njenom raspoloženju, slovenačke i rumunske narodne igre bile veoma zanimljive, a kada se njima doda i srpski folklor onda igra i pesma mogu da traju satima.