Održan 1. Troički festival u Donjem Vidovu

Održan 1. Troički festival u Donjem Vidovu

Više od 300 folkloraša obučenih u različite narodne nošnje iz svih delova Srbije okupilo se prethodnog dana u Donjem Vidovu na 1. Troičkom festivalu. Sedam kulturno – umetničkih društava nastupilo je pred mnogobrojnom publikom, a neki od njih su imali priliku da se takmiče za prvo mesto, dok se nekolicina njih publici predstavila u revijalnom delu večeri.

Domaćini i organizatori su ovom prilikom bili članovi predstavnici Kulturno – umetničkog društva „Moravski vez“ iz Donjeg Vidova koji su se potrudili da ova mesna zajednica tokom vikenda postane pravi centar narodne igre i pesme. S obzirom na to da je Donje Vidovo u nedelju uveče bilo prepuno ljudi različitih starosnih dobi, svako od posetilaca imao je priliku da uživa u nekoj od mnogobrojnih igara iz raznih krajeva Srbije.

Kulturno – umetničko društvo „Moravski vez“ postoji nekih godinu dana i iza sebe već ima brojne nastupe, a do sada su bili u prilici da u svom rodnom kraju organizuju i dva koncerta na kojima su ugostili i nekoliko društva koja su podelila scenu sa njima. Jedna od članica društva domaćina kaže da joj je veoma drago zato što su bili u prilici da naprave ovakav jedan festival i nada se da će on postati tradicija.

Na ovogodišnjem 1. Po redu Troičkom festivalu učesnici su osvojili brojne nagrade te je za najlepši osmeh izabran David Vlajković iz KUD-a Nikola Pašić. Za najboljeg muškog igrača je po ocenama stručnog žirija odabran Nikola Ćosić iz Izvorne grupe Podgorac iz Timoka, dok su za najbolje ženske igrače odabrane Nina Krkić i Ksenija Jevtić iz paraćinskog društva Car Dušan. Najbolju koreografiju je priredila grupa Papazovac iz Smedereva kada je u pitanju kategorija dečijih ansambla. U kategoriji omladinskih ansambka najbolji ženski igrač je Jovana Živković iz društva Markov kamen, dok je najbolji muški igrač Ivan Antić iz KUD-a Boki 4. Juli. Prvo mesto za najbolju nošnju pripalo je duštvu Papazovac iz Smedereva dok je najbolju koreografiju osmislilo društvo Kolo iz Obreža.