Očekuje li nas toplije vreme do kraja septembra?

Očekuje li nas toplije vreme do kraja septembra?

Vremenske prilike poslednjih dana više podsećaju na kasnu jesen, iako leto još uvek nije gotovo jer zvanično traje do 23. septembra. Asocijacija na leto su majice, kratke pantalone i papuče, a Paraćinci gradom šetaju u zimskim jaknama. Većinu naših sugrađana je iznenadila ovakva klima, ali kažu da na vreme ne mogu da utiču.

Hladan talas primorao je mnoge da ovog leta uključe grejanje u svojim domovima, a oni koji to još uvek nisu uradili kažu da razmišljaju o tome.

Sa druge strane paraćinski meteorolog amater Vladimir Dikić kaže da je ovakvo vreme potpuno normalno za ovo doba godine i da hladniji talas koji je inače uobičajen za mesec septembar ne treba da nas iznenađuje.

Dobre vesti za zimogrožljive su da će početkom jeseni, odnosno već od ovog vikenda početi toplije vreme koje će sigurno trajati tokom naredne dve nedelje.

To će najverovatnije biti jedan od poslednjih toplijih talasa ove godine. Kestenje na paraćinskom keju kod česme je drugi put ove godine rodilo, a prema narodnom verovanju to je znak da će zima biti duga i hladna.