Obeležena školska slava u paraćinskoj Gimnaziji

Obeležena školska slava u paraćinskoj Gimnaziji

Osim dece predškolskog i školskog uzrasta ova Svetosavska nedelja obeležena je aktivnostima učenika srednjih škola. Paraćinska Gimnazija tradiciju sečenja kolača, kome je prethodio recitalski program nastavila je i ove godine. Za ovu priliku su učenici sa svojim profesorima pripremili horski program, kao i nekoliko tekstova posvećenih Svetom Savi.

Za Savindan se svake godine profesori i učenici Gimnazije potrude da svojim radovima, priredbom i znanjem, koje je aktuelno tokom cele godine očuvaju ime i delo prosvetitelja Svetog Save kaže Biljana Obradović, direktorka Gimnazije.

Veoučitelj u paraćinskoj Gimnaziji đakon Zdenko Žnider kaže da je ovogodišnji 27. januar prvenstveno obeležen pričešćem u paraćinskoj crkvi Svete Trojice. On dodaje da je na liturgiju i pričest došao veliki broj dece što mu je kako je rekao veoma drago.

Obrazujući buduće službenike pravoslavne crkve Sveti Sava je stekao velike zasluge za razvoj školstva i prosvete kod Srba u srednjem veku. U Srbiji i Republici Srpskoj se dan njegove smrti 27. januar po novom kalendaru obeležava kao Dan prosvete.