Obeležen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa u Paraćinu

Obeležen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa u Paraćinu

Ne ulaziti u lift dok traje požar, što pre napustiti prostoriju kada nešto krene da gori i pozvati vatrogasce načini su da se spreči ovaj vid prirodne katastrofe. Učenici drugog razreda Osnovne škole Radoje Domanović su na predavanju Crvenog krsta povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa naučili upravo šta je to katastrofa.

A kada do požara dođe ovi mališani znaju kome da se obrate i koji broj da pozovu.

Nastavnici mogu mnogo toga da nauče decu o tome kako da se ponašaju dok traje opasnost, ali će ipak najbolje savete čuti od onih kojima je spašavanje ljudi posao. Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Paraćina objasnili su deci koje sve zadatke ima vatrogasac kada gasi požar.

Crveni krst Paraćin već godinama unazad obeležava ovaj dan tako što edukuje najmlađe o tome kako da reaguju kada dođe do prirodne katastrofe. Nastavnik u Osnovnoj školi Radoje Domanović Jovan Stevanović kaže da je veoma bitno da mališani ovog uzrasta shvate koliku opasnost predstavlja požar ili bilo koja druga prirodna katastrofa.

Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa obeležava se od 2009. godine svakog 13. oktobra. Cilj obeležavanja ovog dana jeste podizanje svesti javnosti o preduzimanju mera prevencije, zaštite kao i edukacija najmlađih o smanjenju rizika od katastrofe.