Obeležavanje „Noći muzeja“ paraćinskih institucija kulture

Obeležavanje „Noći muzeja“ paraćinskih institucija kulture

Izložbom 130 slika italijanskog slikara Pipa Altomarea, Kulturni centar u Paraćinu će učestovati u obeležavanju tradicionlane manifestacije “Noć muzeja”. Vrata galerije Kulturnog centra će za sve posetioce koji žele da pogledaju radove ovog slikara biti otvorena u petak od 19 do 22 časa.

U sardnji sa insitucijama kulture, Kulturnog centra, Zavičajnog muzeja, gradske biblioteke i Opštinom Paraćin, foto grupa Art team na čelu sa fotografom Bojanom Petrovićem Bokcem će ovom prilikom izložiti fotografije na platou ispred gradske biblioteke „Dr Vićentije Rakić” u petak od 19 časova. Ova konceptualna izložba će biti odraz saradnje dva umetničko fotografska kluba, paraćinskog Art team-a i Pekinškog foto kluba „Megrez”.

Nacionalnu nedelju muzeja koja se svake godine održava u maju, svojim raznovrsnim programom obeležiće i paraćinski Zavičajni muzej. Oni su današnjom radionicom za predškolce otpočeli ovo obeležavanje. Obilaskom stalne postavke u muzeju, istraživanjem u pesku i crtanjem, predškolci su imali priliku da se upoznaju sa čarima posla arheologa.

Sa početkom u 19h u prostrijama muzeja biće održano predavanje arheologa Marka Aleksića na temu „Nova saznanja o ranosrednjovekovnoj istoriji Srba”, što će biti samo jedno od mnogobrojnih predavanja predviđenih za narednu nedelju.

Te večeri biće održane radionice upoznavanja osnovnih tehnika tkanja zatim jedna namenjena deci „Mali arheolozi“ kao i keramičarska radionica.

Do utorka 18. maja, paraćinski Zavičajni muzej održaće mnogobrojne aktivnosti poput izložbi, predavanja i radionica. Za sve posetioce, muzej će biti otvoren od 8 do 20h.