Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u Gimnaziji

Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u Gimnaziji

Prezentacijom „Digitalno nasilje“ u paraćinskoj Gimnaziji obeležen je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja  – „Dan rozih majica“ koji se obeležava poslednje srede u februaru. Obeležavanje ovog dana ima za cilj promovisanje tolerancije, empatije, poštovanja različitosti, razvijanja saradnje i osnaživanje za nenasilno rešavanje konflikata. Učenike ove škole pitali smo koliko im je predavanje na ovu temu bilo korisno.

Nastavnica paraćinske Gimnazije Dragana Stambolić kaže da je cilj današnje tribine  upoznavanje učenika sa problemima vezanim za vršnjačko nasilje, ali i osobama kojima se u tim slučajevima učenici mogu obratiti za pomoć.

Nasilje je u raznim oblicima deo naše svakodnevnice. Iz tog razloga, ovakvi programi i akcije su potrebni kako bismo odgojili društvo za bolje i sigurnije sutra, ističe direktorka paraćinske Gimnazije Biljana Obradović.

Dan ružičastih majica je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. godine pokrenula grupa aktivista u Kanadi nakon što je učenik lokalne škole maltretiran od strane grupe vršnjaka, jer je došao u školu obukavši roze majicu, kako bi svojoj majci oboleloj od karcinoma pružio podršku. Nesebičan čin prijateljstva, saosećanja i podrške se desio već narednog dana, kada su njegovi drugovi iz razreda došli u školu u roze majicama. Tim činom je roze majica postala zaštitni znak i podrška svakom detetu koje prolazi kroz nasilje.