Obeležavanje Evropske “Noći muzeja“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Obeležavanje Evropske “Noći muzeja“ u paraćinskom Zavičajnom muzeju

Autentični po svojoj boji, šarama i strukturi, tradicionalni murali na fasadama afričkih kuća poslužili su kao inspiracija mnogim umetnicima. Ovakav način oslikavanja specifičan je za afričku kulturu i predstavlja vekovnu tradiciju ovog naroda. Paraćinci su proteklog vikenda imali priliku da se kroz fotografije ovih unikatnih radova, upoznaju sa likovnim stvaralaštvom naroda Igbo, Gurunsi, Ndebele i Basota. U okviru „Noći muzeja“, paraćinski Zavičajni muzej je u saradnji sa beogradskim „Muzejom afričke umetnosti“ organizovao izložbu tradicionalnih murala Afrike.

Interesantno je da muralsko stvaralaštvo u afričkoj tradiciji delo žena. U svakom selu izdvajala bi se po jedna ili više njih koje su bile najvičnije u oslikavanju najrazličitijih motiva, ali je izrada fasadnih murala uvek bio rezlutat kolektivnog rada više žena u tom selu. Skoro 40 prikazanih fotografija na ovoj izložbi rezultat su dobre saradnje mnogobrojnih insitucija i pojedinca.

U „Noći muzeja“ programom su organizovane i radionice tradicionalnih zanata za najmađe. Oni su u subotu uveče imali priliku da se oprobaju u pletenju i vajanju.

Deca su od iskusnih vodiča kroz radionice „Prepletaji“ i „Keramička radionica za decu“ imala priliku da na ručnom razboju pomoću vune ispletu svoje kreacije i da naprave prve modele posuda od gline.

Zavičajni muzej je u subotu u „Noći muzeja“ ugostio više desetina Paraćinaca. Večeras od 19h je na programu predavanje istoričara Dejana Ristića o mitovima i zabludama u srpskoj istoriji i time se završava obeležavanje nacionalne nedelje muzeja.