NTC kviz za učenike mlađih razreda osnovnih škola iz Paraćina

NTC kviz za učenike mlađih razreda osnovnih škola iz Paraćina

Jedan od najpopularnijih kvizova za decuNTC, organizovan je za učenike trećeg i četvrtog razreda paraćinskih osnovnih škola. Ovaj kviz je jedinstven po tome što ne predstavlja test znanja i informisanosti, već misaonih veština. Paraćinski osnovci popunili su sva mesta u sali pozorišta pa čak i balkon, a takmičari brzi i vešti prilikom odgovaranja na pitanja.

NTC sistem učenja odvija se pod sloganom „Učenje kroz igru” i nastao je sa idejom da deca razviju sve svoje biološke i genetske potencijale. Iako je prevashodno zamišljen kao platforma za rad sa darovitom decom, program se vremenom razvijao i sada uključuje svu decu, poštujući njhove individualne mogućnosti. Društvo učitelja opštine Paraćin u saradnji sa dr Rankom i Vukom Rajovićem organizovali su kviz u paraćinskom Pozorištu.

Za dobijanje poena u igrama deci je bila neophodna pažnja, koncentracija, povezivanje znanja, ali i timski rad. Određena pitanja zadavala su slatke muke učenicima.

NTC Kviz nastao je prema sistemu učenja osnivača Mensa Jugoslavije – dr Ranka Rajovića. Nikola Tesla Centar, odnosno NTC je Odsek Mense za darovitu decu. Ovaj sistem učenja prihvaćen je i primenjuje su u 15 država, a kod nas je akreditovan od strane Ministarstva obrazovanja od 2008. godine.

Prvo mesto na gradskom takmičenju u NTC kvizu sa 14 poena zauzela je OŠ „Đura Jakšić”, drugo sa 13 je pripalo „Momčilo Popović Ozren”, treće učenicima Osnovne škole „Radoje Domanović” koji su osvojili 12 poena, dok se sa 11 na četvrtom mestu našla Osnovna škola „Stevan Jakovljević”. Sve osnovne škole nagrađene su prigrodnim poklonima iz NTC programa koji će koristiti učenicima u daljem radu.