Novi profil u paraćinskoj Mašinsko-elektrotehničkoj školi

Novi profil u paraćinskoj Mašinsko-elektrotehničkoj školi

Mašinsko-elektrotehnička škola u Paraćinu naredne školske godine upisaće pet odeljenja. Četiri odeljenja su četvorogodišnja i jedno trogodišje odeljenje koje obuhvata učenika dva obrazovna profila. Svako odeljenje imaće po 28 učenika, a od septembra 2024. ova škola će početi sa sprovođenjem još jednog novog smera. O ovim novinama i obrazovnim profilima koje Mašinska škola nudi, govorio je direktor Igor Jevtić.

Iako se pohađaju samo tri godine, dva obrazovna profila u ovoj školi nude posebne mogućnosti učenicima koji se za njih opredele, a kako sirektor Jevtić kaže, za ove profile vlada veliko interesovanja. Učenici jednog od profila imaće priliku da praksu odrade u kompaniji Jablanica trans.

Igor Jevtić ističe da njihova škola nudi dualno obrazovanje što znači da učenici imaju prilike da teorijski deo obrazovanje obogate i praktičnim radom kako bi stekli potrebne veštine i znanje za kasnije. Kompanija MoravaCem iz Popovca i Srpska fabrika stakla prepoznala je i podržala ovu ideju.

Trogodišnja zanimanja, tačnije učenici koji upisu trogodišnje smerove imaće privilegiju da dobijaju stipensiju u iznosu od 5000 dinara u trajanju od devet meseci, na osnovu toga što se školuju za deficitarna zanimanja u Srbiji, po odluci Knacelarije za dualno obrazovanje. Takođe učenici koji budu u kompanijama imaće određenu sumu novčane naknade u iznosu između četiri i šest hiljada.

Mašinska škola je od ove godine zvanično ušla u sistem dualnog obrazovanja, a kako Igor Jevtić kaže, njihova škola se već dugo pripremala da otpočne sa ovakvim sistemom rada. Od septembra ponudiće najviše mesta za upis nove generacije učenika. Visoko obrazovan nastavni kadar, saradnja sa kompanijama, stručna praksa i mnogobrojne posete fakultetima pojedinih gradova u Srbiji neke su od posebnih prednosti koje Mašinsko-elektrotehnička škola nudi.