Njegoševa ulica

Njegoševa ulica

Jedna od najzanačajnijih sporednih ulica u Paraćinu u kojoj se nalazi nekoliko bitnih ustanova za funkcionisanje grada

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Njegoševa ulica u Paraćinu  je jedna od važnijih sporedih gradskih ulica. Nalazi se u severnom delu šireg centra grada, paralelno sa ulicom Tome Živanovića. U nju se može ući iz ulice Branka Krsmanovića, kod glavne Pošte, koja se upravo nalazi na uglu ove dve ulice. Put njome na drugoj strani završava se u ulici Tome Živanovića iza benzinske pumpe „Vukašinović“.

Njgoševa ulica jedna je od dužih, kada su u pitanju sporedne ulice u Paraćinu. Njena dužina je nekih 550 metara, a interesantno je da i jedna mala ulica koja spaja Tome Živanovića i nju nosi isto ime, te je sa ovom ulicom ukupna dužina Njegoševe ulice 587 metara.

Pozicija Njegoševe ulice u Paraćinu - IZVOR - panplus.rs

Kako je ovaj deo Paraćina izuzetno star, uz samu Crnicu, ulice nisu rađene pravolinijski niti prema posebnom  planu, kao što je to na primer slučaj u novijim naseljima poput Jagodnjaka i Gloždaka. Zbog toga je okruženje u kojem se nalazi Njegoševa ulica veoma specifično i nekada mogu postojati poteškoće u snalaženju, pogotovo kod ljudi koji nisu iz Paraćina.

Naime, Njegoševu ulicu preseca samo Belčeva, ali zato se na nju zapadno nastavljaju Ravanička i Zmaj Jovina. Zmaj Jovina ulica je posebno komlikovana jer je čak na dva mesta slepa i predstavlja zapravo jednu mrežu ulica. Ravanička, druga ulica koja se nastavlja na Njegoševu znatno je jednostavnija i veoma važna jer se u njoj nalazi Osnovna škola „Đura Jakšić“, jedna od četiri osnovne škole u Paraćinu.

Foto - Nemanja Ilić

U Njegoševoj ulici se najvećim delom nalaze privatne kuće, nekoliko zgrada, te je kraj prilično miran, a sa druge strane, izuzetno blizu strogom centru. Takođe, u samoj ulici postoji i privatna klinika, nekoliko turističkih agencija, ali je ona posebno važna za Paraćince jer se u njoj nalaze dve nezamenljive institucije za funkcionisanje svakog grada – Pošta i Vatrogasna služba, koja je uknjižena pod brojem 55 u ovoj ulici.

Glavna Pošta u Paraćinu - Foto - Nemanja Ilić

Dakle, iako je manje poznata u gradu, ova ulica ima veoma veliku važnost za Paraćince, ne samo za one koji u njoj žive. Pošta i Vatrogasna stanica kao dve krucijalne ustanove za grad nalaze se baš u njoj, a dobar deo građana je nebrojano puta prošao njom, još od rane mladosti, kako bi stigao do Osnovne Škole „Đura Jakšič“.

Vatrogasna služba u Paraćinu - IZVOR - google maps

Takođe, ulica sa ovim nazivom postoji i u selu Drenovac kod Paraćina.