Na šta će se Paraćinci grejati sledeće zime

Na šta će se Paraćinci grejati sledeće zime

S početkom 2022. godine, cene svih osnovnih životnih namirnica i goriva znatno su uvećane. Dok su nekm proizvodima koji se koriste u svakodnevnom životu cene povećane za 20 i 30%, drvima za ogrev povećana je cena za skoro 50%. Na paraćinskoj stočnoj pijaci svakodnevno je po nekoliko prodavaca, no ipak kažu da prodaja ne ide baš najbolje. Prošlogodišnja cena jednog kubika bukve iznosila je 6.500, dok je ovgodišnja čak 10.000 dinara. Cer i hrast mogu se naći po nešto nižoj ceni, ali je u odnosu na prošlogodišnju koja je bila 5.500, ovogodišnja 9.500. Sezona grejanja uskoro počinje, te smo naše sugrađane pitali da li su upoznati sa ovogodišnjom cenom jednog metra drva.

U današnje vremepostoji više varijanti grejanja zimi, a s obzirom na veliku cenu drva za ogrev, mnogi se odluče za pelet, struju ili gas jer trenutno nema velike razlike u cenama. Ljudi koji žive na selu uglavnom imaju svoje lugove sa drvima, te im je sa te strane olakšano jer ne moraju da odvajaju na stranu i novac za ogrev. A koji način grejanja koriste Paraćinci?

Zaključak je da svako ko se odluči za grejanje na drva ove godine mora izdvojiti skoro duplo više novca nego što je to činio predhodne.