Milan Lane Stefanović najbolji graver Srpske fabrike stakla

Milan Lane Stefanović najbolji graver Srpske fabrike stakla

Graviranje na površini stakla jedno je od zanimanja za koje nismo navikli da često čujemo, a koje svakako ima i upotrebni i estetski značaj. Graviranje staklenih predmeta podrazumeva površinsku obradu stakla gde se po zadatom motivu urezuje i polira kanal odgovarajuće širine i dubine. Jedan od najveštijih, koji je svoj posao pretvorio u umetnost je Milan Stefanović Lane, staklograver iz Glavice kod Paraćina, čovek koji staklu daje dušu.

Najveći predmet koji je napravio je bivša Jugoslavija, koja je i osvetljena i koja bi, kad god bi došle važne zvanice, krasila kancelariju. Stefanović je ponosan što gotovo da ne postoji zemlja u kojoj nema njegovih radova.

Milan se opredelio za graverski zanat, jer se njime bavio i njegov pokojni otac Aleksandar. Njegova supruga Mira crtala je artikle koje su oni gravirali, a u Staklari su radili i njihov sin Nebojša i njegova supruga.  Kada je napunio 47 godina, Milan je otišao u penziju.

Pored radionice, Milan Lane Stefanović ima posebnu prostoriju u kojoj je izložio svoje rukotvorine. Naziva je svojom galerijom i ponosno je pokazuje svakome ko kroči u njegovo dvorište. Iako ima 90 godina, Lane svakodnevno gravira i to ga kako kaže čini srećnim.