Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji. To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim tako i u manje razvijenim delovima sveta. Kada se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv, jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.

Oktobar se kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava u mnogim zemljama širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Ova bolest preti sve većem broju žena, a tome doprinosi mala informisanost i neredovni pregledi. Veća simetrija jedne dojke u odnosu na drugu, samo je jedan od razloga zbog kojeg je neophodno da se žena obrati lekaru za pomoć.

Kada su u pitanju dojke, ženama lekari najčešće preporučuju ultrazvuk, mamografiju i magnetnu rezonancu. Sve ove metode su bezopasne i u potpunosti bezbolne.

Uplašene za svoje zdravlje, žene obolele od neke vrste maligniteta, usled pandemije neretko izbegavaju odlazak na redovnu kontrolu. Prema rečima doktora Prokića, razlog za bojazan kod pacijenata ne treba da postoji.

Ružičasta boja, kao i traka postale su svojevrsni simbol podizanja svesti o raku dojke. Glavni cilj svih kampanja okićenih ružičastom trakom usmeren je na buđenje svesti o ovoj opakoj bolesti, pronalasku leka i informisanju žena i tinejdžerki o važnosti zdravlja grudi i pregleda.