Maturski ples ćuprijskih srednjoškolaca

Maturski ples ćuprijskih srednjoškolaca

Pištaljke, kišobrani, muzika i ples srednjoškolaca obeležili su ovogodišnji 20. maj širom Srbije. Maturanti iz pedesetak gradova u našoj zemlji danas su igrali tradicionalni maturski ples. 250 devojaka i momaka iz svih ćuprijskih srednjih škola okupili su se danas u centru pored fontane da uz muziku Johana Strausa – Slepi miš, obeleže završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Ćuprijski maturanti su nam rekli da im jepriprema koreografije maturskog plesa bila veoma zabavna te su sa zadovoljstvom svakodnevno učili nove korake sa svojim profesorima. Energična atmosfera koja je vladala među njima doprinela je dobro uvežbanim pokretima koje su danas videli njihovi roditelji, a i svi ostali prolaznici koji su zastali kako bi ispratili ovaj događaj.

Radost, tuga ieuforičnost emocije su koje su uvek prisutne kod maturanata, pa iako se rastaju kažu da ovo ipak nije kraj njihovog druženja. Ovi mladi ljudi koji su četiri godine života proveli zajedno u klupama deleći loše i dobre događaje, suze, ljubav i ocene, odlaze na raličite životne puteve.

Prvo izvođenje maturskog plesa zabeleženo je davne 1874. godine u Beču, a Srbija se ovoj tradiciji pridružila 2005. Za razliku od maturanata u Ćupriji i ostalim gradovima u Srbiji, paraćinski srednjoškolci plesaće i ritmu poznate kompozicije Johana Strausa narednog petka.

Leave a Reply