Male hidroelektrane na Grzi

Male hidroelektrane na Grzi

Novi izvori energije ili unišavači životne sredine?

Projekat pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Iako se sve češće pominje neophodnost novih izvora energije, minihidroelektrane nisu pronašle put do Paraćina, tačnije Grze. Aktivisti udruženja „Odbranimo Grzu“, meštani Paraćina i vikend naselja Grza bili su primorani da više puta iskažu svoje nezadovoljstvo zbog ove ideje investitora.

 

Okupljeni su prvo decembra 2018. godine jednoglasno rekli da ne žele uništavanje ovog „bisera“ prirode i da umesto rekonstrukcije puta kroz Grzu vide cevi u istoimenoj reci. Bojali su se da će ostati bez vode, da će biti narušena flora i fauna, da investitor nema sve potrebne dozvole i da je izgradnja MHE neracionalna.

 

Ideja o izgradnji minihidroelektrana na Grzi postoji već decenijama koje su bile planirane državnim katastrom, rekao je u tom periodu za Kanal M predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i dodao da jeste sporno to što su sve dozvole izdate u rekordno kratkom roku.

 

„Mi jesmo izdali dozvolu jer su oni (investitori prim. aut.) dobili sve potrebne papire pre svega Srbijavoda, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i nadležnog Ministarstva energetike, a rešili su i imovinske probleme i imali saglasnost Puteva Srbije. Stav je opštine da se protivimo izgradnji jer smatram da narušava životnu sredinu, nije isplativa i ne zapošljava radnike“ rekao je između ostalog Paunović koji je podržao proteste.

 

Nedugo zatim, već januara 2019. godine aktivisti Udruženja „Odbranimo Grzu“ predali su i prijavu nadležnim opštinskim službama zbog niza propusta u vezi sa najavljenom izgradnjom MHE u dužini od oko 2500 metara. Njihov pravni tim ustanovio je da je građevinska dozvola izdata bespravno.

Članovi udruženja Odbranimo Grzu IZVOR - UG Odbranimo Grzu

„Projektna dokumentacija ne sadrži lokacijske uslove u skladu sa zakonom, za objekat nije urađen urbanistički plan, a građevinska dozvola je izdata nelegalno. Osim Opštini Paraćin prijave smo poslali i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Vladi Srbije i republičkoj Direkciji za vode. Brojni meštani Grze, sela Izvor, Lešja, Gornje i Donje Mutnice imaju parcele kroz koje prolazi reka i oni ne žele cevi kroz svoja imanja“, poručili su iz Udruženja „Odbranimo Grzu“.

Tokom te 2019. godine održana su još dva protesta kojom prilikom su i prikupljeni potpisi više hiljada građana koji se protive izgradnji MHE. Početkom 2020. godine Udruženje „Odbranimo Grzu“ je u saopštenju, moglo bi se reći objavilo pobedu jer je stopirana izgradnja MHE.

 

„Već dugo ukazujemo na nepravilnosti i propuste u radu nadležnih organa i insistiramo na poštovanju zakona u postupku vezanom za izgradnju MHE na reci Grzi. Kroz skupštinu je pokrenut zahtev da se u Planu detaljne regulacije uklone sve predviđene lokacije za izgradnju MHE. Deo Grze od planiranog vodozahvata do mašinske zgrade je najvredniji i najlepši deo reke, a njenom izgradnjom doći će do nepovratnih promena biodiverziteta i ekosistema reke“, glasio je deo saopštenja navedenog udruženja.

U Srbiji postoji preko 800 lokacija o izgradnji minihidroelektrana, a u opštini Paraćin bilo je predviđeno da budu izgrađene četiri, odnosno po dve na rekama Grza i Crnica. Vikend naselje Grza nalazi se na Kučajskim planinama i predstavlja Zaštićeno prirodno dobro treće kategorije u Republici Srbiji i, po svemu sudeći, neće biti dom minihidroelektranama.