Ljubiša Naumović

Ljubiša Naumović

Doajen srpskog i jugoslovneskog padobranstva i nosilac nagrade „Zlatni orao“

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2019. godinu

Ljubiša Naumović je možda najznačajnija sportska ličnost u Paraćinu. Ovaj doajen srpskog parodranstva i izuzetni pilot osvojio je u ovom sportu gotovo sve što se može osvojiti.

Ljubiša je rođen u Nišu petog avgusta 1954., ali je svoju karijeru izgradio u Paraćinu na sportskom aerodromu Aero kluba „Naša krila“ u Davidovcu. Prvi put je iz aviona skočio u svojoj šesnaestoj godini, 1970. godine i istog momenta se zaljubio u padobranstvo. Njegova k arijera traje već 50 godina!

Tokom ovog vremena skočio je više od 6000 puta, ima i blizu 2000 časova letenja i veliki broj nagrada. Bivši je rezervista 63. padobranske brigade, a krajem sedamdesetih bio je član reprezentacije Jugoslavije za klasične discipline u disciplini pojedinačmnih akrobacija u slobodnom padu i preciznom doskoku. Takođe, u jednom periodu života bio je postavljen i za selektora padobranske reprezentacije Srbije.

IZVOR - @padobranstvouparacinu

Oborio je nekoliko nacionalnih i evropskih rekorda u figurativnim skokovima na evropskim prvenstvima i u skokovima na cilj. Više od 15 puta je bio prvak države u staroj Jugoslaviji. Zbog toga sa pravo nosi titulu najboljeg padobranca u istoriji, ne samo Srbije, već i Jugoslavije.

Najznačajniji trenuci karijere

Osamedestih godina na Balkanijadi u figurativnim skokovima oborio je balkanski rekord i do danas on još uvek nije oboren.

Jedan od najinteresantnih i najneverovatnijih momenata u karijeri Ljubiše Naumovića desio se 2012. godine. On je te godine na Prvenstvu motornih pilota Srbije u reli letenju, sa kolegom iz kluba Aleksandrom Gordićem, osvojio titulu prvaka Srbije. Ranije iste godine dobio je i nagradu za najboljeg padobranca u našoj zemlji u klasičnim padobranskim disciplinama skok na cilj i figure u slobodnom padu. Tako je postao jedini čovek u istoriji koji je iste godine nosio obe titule – bio je i najbolji pilot i najbolji padobranac kojeg Srbija ima.

Pored ovih i mnogih drugih uspeha, Ljubiša je vise puta izjavio da mu je najdraži jedan ostvaren davne 1979. godine. On je tada dobio statuu “Zlatni orao”, priznanje koje danas dodeljuje Vazduhoplovni savez  Srbije, a tada Jugoslavije, za ostvarene rezultate u sportskom vazduhoplovstvu. Ova nagrada zapravo predstavlja svojevrsno priznanje za životno delo. Upravo činjenica da je “Zlatnog orla” dobio na gotovo samom početku karijere govori o tome o kakvom se sportisti radi.

U martu 2019. dobio je još jedno priznanje za životno delo i doprinos radu Paraćisnkog sporta.

Ljubiša Naumović (prvi s leva) na dodeli nadrede za životno delo 2019 IZVOR - @padobranstvouparacinu

Padobranstvo kao porodična delatnost

Rame uz rame sa Ljubišom je i njegova supruga Svetlana Cica Simić, najbolja žena padobranac u zemlji. Oni su se upravo preko ovog sporta i upoznali 1978. kada je ona došla na aerodrom u Davidovcu da načini svoj prvi skok .

LJubiša i Svetlana u letu, izvor,www.facebook.com.ljubisa.naumovic.3

Iako je tada imala već 20 godina što se smatra kasnim dobom za početnika. Vreme je pokazalo da to nije tako. Njena karijera nije ništa manje impozantna od njegove. Ona još uvek drži evropski rekord u 10 skokova na 12 centimetara na evropskom prvenstvu  u Prosetu u Češkoj. Ovaj rekord je penzionisan, a nije oboren. Državni prvak bila je 15 puta i u svojoj karijeri ima čak 4000 skokova.

I sama je dobila „Zlatnog orla“ 2005. godine. Zajedno sa Ljubišom učestvovala je na više od 20 sevtskih prvenstava.

Danas, upravo zahvaljujući njima aeroklub „Naša krila“ funkcioniše. Ona vodi klub i radi kao instruktor padobranstva dok je Ljubiša  instruktor padobranstva i letenja. Takođe, on danas uglavnom vozi avion iz kojeg iskaču padobranci, ali povremeno i sam iskače.

Ljubiša i Svetlana imaju dvoje dece, sina Nikolu i kćer Đinu, koji su i sami više puta skakali padobranom.

Pored toga što obučava nove generacije padobranaca i pilota, Ljubiša se bavi i proizvodnjom, održavanjem i servisiranjem padobrana. On to radi u okviru firme SKY čiji je vlasnik i koja postoji od 1990. Cilj firme je da se kroz angažovanje kao i ulaganje u modernu opremu za obuku padobranaca, padobranstvo u Srbiji unapredi i postane ravnopravno sa vodećim zemljama u ovoj disciplini.

Logo firme SKY

Sam Ljubiša je kreator mnogih savremenih metoda za obuku padobranaca koje primenjuje kroz rad sa polaznicima. Dokaz njihove uspešnosti je sve veći broj mladih koji se opredeljuju za baljenje ovim sportom. Ipak, novi padobranci i piloti će morati mnogo da rade i uče kako bi mogli da dostignu uspeh Ljubiše Naumovića. Srećom, učiće od najboljih.