Ljubav i istina

Ljubav i istina

Projekat pomaže Opština Paraćin, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

„Ljubav i istina“ je naziv izložbe slika paraćinske likovne umetnice Marije Komarac koja je svečano otvorena u galeriji novog Kulturnog centra u subotu uveče. Za razliku od izložbe u Ćupriji gde je izložen 21 rad, ova postavka broji jedan više i dopunjena slikom čiji je naziv „Amputirani duhovi“.

„To je možda najemotivnija slika što se tiče našeg grada, obratite pažnju na nju. Svi radovi su nastali u poslednje dve godine, ali proizvod su dugogodišnje borbe za starateljstvo” – kaže Marija Komarac.

Inspirisana emotivnom životnom pričom u poslednjih pet godina Marija je svu svoju patnju u borbi za starateljstvo nad svojom decom prenela na platno. Zato je izložbu slika i posvetila majkama koje su izgubile starateljstvo nad svojom decom.

To su rane koje nikada ne zarastaju. Ova izložba treba da skrene pažnju medijima da smo sa ovim problemom suočeni u mnogo većoj meri nego što mislimo. Ne znam da li je poruka stigla do onih do kojih je trebalo, ali stići će. U to sam sigurna kao što sam bila sigurna da će izložba biti u ovolikom broju posećena” – kaže autorka izložbe.

Otvaranje izložbe imalo je svojevrsnu uvertiru u vidu koreografije članica plesne škole „Tutu dance“ iz Paraćina. Njen osnivač i Marijin veliki prijatelj Ivana Milutinović Milosavljević kaže kako su te večeri spojeni ples i umetnost, a da je 15 devojčica predstavilo jednu veoma emotivnu istinitu priču.

Deca su koreografijom predstavila jednu veliku borbu, patnju, bol i suze, ali isto tako i mnogo nade, vere i ljubavi” – kaže Ivana Milutinović Milosavljević.

Aljoša Gligorijević v.d. direktora Kulturnog centra kaže da je oduševljen ogromnim odzivom sugrađana koji su rešili da lično pruže podršku Mariji Komarac.

Mi ne pamtimo da je poseta bila ovakva ikada u novom Kulturnom centru u Paraćinu. Oduševljeni smo, a verujemo da je i Marija kao autor izložbe prezadovoljna posetom koju imamo večeras” – kaže Aljoša Gligorijević.

Marija Komarac kaže da će koreografija biti sastavni deo izložbe i da će narednih meseci svoja dela sigurno izlagati u brojnim srpskim gradovima jer već postoji veliko intersovanje mnogih galerija. Na taj način želi da skrene pažnju javnosti na problem sa kojim se ona susrela i pruži podršku pre svega majkama ali i očevima koji su izgubili starateljstvo nad svojom decom.