Koncertom „Orao i zmaj“ otvoren 5. Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelius“
FOTO: Ravanelius - festival muzičke izuzetnosti

Koncertom „Orao i zmaj“ otvoren 5. Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelius“

Vrhunski izvođači Vanže Žang, Kjuan Juan, Ifan Sun, Dragan Đorđević Suzuki i Nacionalni simfonijski orkestar Srbije okupili su veliki broj ljudi na 5. Festivalu muzičke izuzetnosti „Ravanelius“ stvarajući nezaboravnu atmosferu. Naime koncertom „Orao i zmaj“ otvoren je 5. po redu festival klasične muzike u Ćupriji.

FOTO: Ravanaelius - festival muzičke izuzetnosti

Vanže Žang je prepoznata kao jedna od najzanimljivijih kineskih umetnica današnjice u SAD i Kini. Pet godina je studirala kod svetski poznatog tenora Haitao Heja na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, gde je stekla diplomu iz oblasti pevanja i opere. Studije je nastavila kod američke sopranistkinje Karen Holvik na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske u Bostonu, gde je stekla diplomu magistra umetnosti, kao i diplomu vokalnog izvođača, a doktorirala je klasično pevanje na FMU u Beogradu, u klasi Katarine Jovanović. Aktivan je izvođač na koncertima i resitalima širom sveta.Pevala je u značajnim dvoranama sveta (Karnegi Hol u Njujorku, Džordan Hol, Džon Henkok Hol i Teatar Katler Mažestik u Bostonu, Luis Galve u Španiji, Harpa na Islandu, Kolarčeva dvorana i Beogradska filharmonija u Srbiji, Koncertna dvorana Pekinga, Nacionalni centar za scenske umetnosti, Šangajski centar za orijentalnu umetnost i Koncertna dvorana Ćinghai u Kini, kao i u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku).

FOTO: Ravanelius - festival muzičke izuzetnosti

Priznati kineski umetnik Kjuan Juan počeo je da svira violinu sa 4 godine. Školovao se najpre na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, odnosno na Kineskoj nacionalnoj muzičkoj akademiji, potom i u SAD-u – na Muzičkom institutu Curtis u Filadelfiji i na Muzičkom konzervatorijumu Nove Engleske, a predavali su mu istaknuti pedagozi Vei Ćao i Džozef Silverstin. Bio je i počasni učesnik značajnih muzičkih manifestacija poput Međunarodnog muzičkog festivala u Klivlendu i kanadskog Morningside Music Bridge, a predvodio je i The Serbia International Prodigy Orchestra.

FOTO: Ravanelius - festival muzičke izuzetnosti

Maestro Sun Ifan, jedan od deset najboljih kineskih dirigenta i pobednik Međunarodnog takmičenja mladih dirigenta u Bukureštu u Rumuniji, trenutno radi kao pomoćni dirigent Orkestra Nacionalnog centra za scenske umetnosti. Ima dugoročnu saradnju sa Kineskim simfonijskim orkestrom, Kineskom filharmonijom, Šangajskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Šenžena, Simfonijskim orkestrom iz Gvangžua, Simfonijskim orkestrom iz Giđanga, Vuhanskom filharmonijom, Kunminškim simfonijskim orkestrom, Hangdžu filharmonijom i Sijanskim simfonijskim orkestrom.

FOTO: Ravanelius - festival muzičke izuzetnosti

Festival kao i svake godine zajedničkim snagama organizuju Ustanova kulture Ćuprija, Škole za muzičke talente, OMŠ „Dušan Skovran“  i Turistička organizacija uz podršku i pokroviteljstvo Opšine Ćuprija i Ministarstva kulture.