Komunikacija kod mladih u doba korone

Komunikacija kod mladih u doba korone

Propisane mere fizičke distance i obustava rada u školama, učenike je na određeni period odvojila od svojih vršnjaka. Bez obzira na to, potreba za druženjem nije izostala. Na koji način su se oni prilagodili promenama izazvanim epidemiološkom situacijom i na šta se sada svodi njihov društveni život.

Srednjoškolsko doba obično je vreme kada omladina traži svoje prve partnere, zaljubljuje se i uspostavlja nove kontakte. Ali kako pronaći partnera u doba korone?

Potreba za fizičkim druženjem je pogotovo kod mladih, bez obzira na epidmiološku situaciju, ostala ista. Zato je ovaj period za njih u određenoj meri težak, smatra psiholog paraćinske Gimnazije Vesna Ilić.

Veliki broj potencijalnih kontakata koji možemo ostvariti na društvenim mrežama i sloboda komuniciranja sa nedovoljno poznatim ljudima, stvara osećaj mogućnosti predstavljanja svoje ličnosti u novom svetlu sa potpuno novom ulogom. Ono što u najvećoj meri osiromašuje komunikaciju kod ljudi u vreme ograničenih fizickih kontakata jesu gestovi pomoću kojih se najčešće sporazumevamo, a to su izraz lica, blizina i ton kojim govorimo.

Blizu 300 učenika iz opštine Paraćin je u izolaciji, a kod njih 70 je potvrđena infekcija koronom što je bio glavni razlog uvođenja nastave na daljinu. Većina školaraca će narednih dana biti primirana na online komunikaciju a svoje drugare bi u školskom dvorištu mogli ponovo da vide nakon 19. marta do kada će minimum trajati nastava na daljinu.