Koliko će trajati tropski talas

Koliko će trajati tropski talas

Visoke temperature tokom leta mogu prouzrokovati niz tegoba kod ljudi. Najviše su na udaru starije i zdravstveno ugrožene osobe dok omladina letnje vrućine podnosi nešto lakše. Naše sugrađane smo pitali u kojoj meri i da li osećaju zdravstvene poteškoće kada je toplo?

Klima uređaji i gradski bazeni neki su od načina rashlađivanja koje, prema anketi koju smo sproveli, građani obično komentarišu kao najpoželjniji.

Naredne dve nedelje jula biće najtoplije do sada i ujedno ćemo imati prave letnje temperature. U narednih 14 dana neće biti padavina, a temperatura će nekim danima dostići i 40 stepeni. Na temu ovako toplog vremena i tropskog talasa koji nas očekuje, govorio je meteorolog amater, inače urednik poratala Pn Meteo Vladimir Dikić koji redovno informiše sugrađane o potencijalnim vremenskim nepogodama i temperaturama na teritoriji naše opštine.

Uz tropske noći sa veoma visokom maksimalnom dnevnom temperaturom imaćemo i tropske noći za koje je karakteristično 20 i više stepeni, što će ujedno narednih dana biti i minimalna temperatura. Ovako topli dani su karakteristični za letnji period, a ono što je specifično za ovaj mesec je to što naće biti nikakvih padavina 15, a možda i više dana.

Prosečne padavine u julu mesecu su obično minimalne, a one se običnomanifestuju lokalnim pljuskovima. Do polovine jula se ne očekuje kiša, tačnije jedino se u planinskim delovovima može desiti kratkotrajna kiša ali šanse za to su takođe minimalne. S obzirom na to da je jun već nagoveštavao visoke temperature kao najtpliji mesec do sad, ostaje nam da u julu pronađemo najadekvatnije rešenjeza rashlađivanje kako bi nam predstojeći tropski dani, a i noći bili podnošljiviji.