Kakve utiske iz Indije nosi Paraćinac i najbolji edukator sveta Borko Petrović

Kakve utiske iz Indije nosi Paraćinac i najbolji edukator sveta Borko Petrović

Paraćinac Borko Petrović dobitnik je priznanja kojem se većina nastavnika i profesora nada u svojoj karijeri. Naš sugrađanin je na svečanosti “Global teacher award 2022.” u Nju Delhiju dobio nagradu za najboljeg edukatora i predavača na svetu. Nakon povratka iz Indije Petrović nam prenosi utiske sa dodele priznanja rekavši kako je mnogo srećan posebno zbog činjenice da je bio jedini predstavink Srbije na ovoj svečanosti.

Petrović kaže da kroz svoje predavanje izlazi iz okvira norme i tradicije te se konstantno trudi da sluša potrebe učenika kojima odavno stari model nastave nije blizak. U najkraćem drugačiji rad sa decom koji propagira ga je i preporučio za ovo priznanje.

Osim dodele priznanja koja je sama po sebi nezaboravna, na Borka je veliki utisak ostavila i Indija. Kroz sedmodnevni obilazak gradova i njihovih škola došao je do zaključka da se modeli nastave u velikoj meri razlikuju u ovoj dalekoj zemlji u odnosu na Srbiju.

Petrović kaže da postoji velika razlika između naših i njihovih škola kao i uslova u kojima se deca školuju. Zato i nije neobično što su u Indiji mnogo cenjenije privatne od državnih škola i da svako ko je u mogućnosti upiše decu u privatnu obrazovnu ustanovu.

Borko Petrović predaje engleski jezik i jedan je od najomiljenijih predavača u paraćinskoj Gimnaziji i OŠ „Stevan Jakovljević“. Kaže da mu je veoma drago zato što može svojim đacima da prenese znanje i učestvuje u njihovom formiranju ličnosti na jedan malo drugačiji način. Iako ima par ponuda da napusti Srbiju i predaje u nekoj inostranoj školi, Borko o tome ne razmišlja i navodi da mu je najdraža njegova domovina i njegovi ljudi.