Kako se prijaviti za profesionalnu vojnu službu i dobrovoljno služenje vojnog roka

Kako se prijaviti za profesionalnu vojnu službu i dobrovoljno služenje vojnog roka

Građani Srbije imaju najviše poverenja u vojsku i u crkvu, pokazalo je istraživanje Galup Balkan monitora sprovedeno jula 2010. godine. Zato i ne čudi sve veća zaintersovanost građana o pristupu u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika. U ovu svrhu potencijalni profesionalni vojnici moraju da ispune opšte i posebne uslove, a ovovoj temi za Kanal M govorio je potpukovnik Ljubiša Pajić komandant 21. Bataljona veza.

U svim jedinicma kopnene vojske stalno je otvoren konkurs za prijem vojnika u profesionalnu vojnu službu na koji se mogu prijaviti kako muškarci tako i žene. Na određeno vreme u vojsnu službu putem javnog konkursa mogu se prijaviti osobe do 30 godina starosti. Osim navedenih opštih, postoje i posebni uslovi, kaže potpukovnik Pajić.

Obavezno služenje vojnog roka u Srbiji je obustavljeno 2010. godine, nakon čega je je Srbija dobila profesionalne vojnike. Vojska Srbije je prethodnih meseci pokrenula kampanju u kojoj poziva mlade ljude da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka. Potpukovnik Ljubiša Pajić, komandant 21. Bataljona veza kaže da je interesovanje sasvim zadovoljavajuće.

Koristi koje imaju lica koja dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem su višestruka, poručuju iz Vojske Srbije, a to su: mogućnost zaposlenja u Vojsci Srbije, u svojstvu profesionalnog vojnika i aktivne rezerve, mogućnost zaposlenja u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim domovima i u agencijama za fizičko-tehničko obezbeđenje.