Kakav je prirodni kvalitet vode u Paraćinu

Kakav je prirodni kvalitet vode u Paraćinu

Da li meštani Paraćina i okolnih sela piju kvalitetnu vodu, koriste li je za navodnjavanje i gde se u ovoj opštini nalaze prirodna izvorišta termalnih voda?

Projekat pomaže Ministarstvo kulture i informisanja, po Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog interesa za 2021. godinu

Prethodnih godina čini se više nego ikad govori se o očuvanju životne sredine, njenih prirodnih dobara, životinjskog sveta, šuma, reka, jezera i vodoizvorišta. Voda nam je neophodna iz više razloga, zato mora biti bakteriološki ispravna kako bi svet oko nas pa i mi sami mogli da se zdravo razvijamo.

Paraćin je opština smeštena skoro pa u samom srcu Srbije, na raskrsnici puteva, u neposrednoj blizini Velike Morave, a kroz našu opštinu prolaze Crnica i Grza.

Izgradnjom novog vodovoda od vodoizvorišta u selu Izvor do Paraćina u dužini od oko 10 kilometara, Paraćin je dobio mnogo u smislu toga, da će kvarovi biti svedeni na minimum, a kvalitet vode se neće menjati zbog postavljenih novih vodovodnih cevi.

Nije tajna da pojedine opštine pa i gradovi muku muče sa zdravom pijaćom vodom, a Zrenjanin je pravi primer za to, gde građani u česmama nemaju zdravu vodu za piće skoro 20 godina. Vode u Paraćinu dobrog su kvaliteta, pored reka u našoj opštini je prelepa priroda bogata životinjskim svetom.

Kao pravi primer možemo uzeti reku Grzu u kojoj često možemo videti pastrmke za koje je poznato da žive isključivo u veoma bistroj i čistoj vodi. Ima ih i u jezeru na svega par kilometara od ulaza u odmaralište Grza. Istoimena reka duga je svega 23 kilometra i pritoka je reke Crnice koja prolazi kroz Paraćin.

 

Crnica je pak pritoka Velike Morave, duga tridesetak kilometara koja izvire u Sisevačkom basenu na kučajskim planinama. Protiče kroz Zabregu, Popovac, Bošnjane, Davidovac, Glavicu i naravno kroz centar Paraćina. S obzirom da protiče kroz klisuru u krečnjaku, čista je i bogata biljnim i životinjskim svetom u praktično netaknutoj prirodi. Duž Crnice u paraćinskim selima ovu reku poljoprivrednici često koriste i za navodnjavanje.

Reka Crnica izvire u snažnom mlazu ispod ogromne stene. Na izvoru je reka potpuno bela od krečnjačkih stena pa se zato nekad zvala Belica.

Bazeni u Sisevcu

Nešto ranije pomenut je i Sisevac, još jedno poznato odmaralište u opštini Paraćin, karakteristično po prelepoj prirodi, manastiru Sisojevac ali i po termalnim vodama. Postoje izvori sa zdravom pijaćom vodom izuzetnog kvaliteta, kao i sa termalnom vodom temperature 37 stepeni koja je, istina neukusna.

Ovo su iskoristili privrednici koji su ranije napravili restoran sa bazenom, a voda u njemu je termalna i topla. Banjski turizam je u povoju, a ovo mesto će biti još popularnije zbog puta koji je u izgradnji kao i zbog novog hotela Biogor koji bi trebao da bude završen tkom 2022. godine.

Takozvana „česmovača“ je zdrava za piće u Paraćinu, godinama nas uveravaju iz JP Vodovod. Kažu, kako često odnose uzorke na testiranja koja pokazuju da nema bojazni po zdravlje građana.

U vreme suša koje znaju da budu česte u letnjim mesecima, meštani Paraćina ne moraju da brinu zato što na Karađorđevom brdu postoji rezervoar kapaciteta 3.000 kubnih metara kao i nekoliko bunara raspoređenih u okolini grada.

Paralelno sa izgradnjom saobraćajnica proširuje se i vodovodna mreža. Domaćinstva u nekoliko paraćinskih naselja priključena su na vodovodnu mrežu sa tendencijom da će ih biti više narednih godina.

Voda u mreži je dobrog kvaliteta i bakteriološki ispravna, a zanimljivo je i to da se hlorisanje kao mera očuvanja sanitarne ispravnosti uglavnom ne vrši. Verovatno i jedini problem u pogledu hemijske ispravnosti vode postoji u seoskim naseljima u priobalju Velike Morave, gde je prisutan problem povećanog sadržaja gvoždja i mangana.