Još jedno istraživanje na arheološkom nalazištu Petrus iznad Zabrege

Još jedno istraživanje na arheološkom nalazištu Petrus iznad Zabrege

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac ove godine sprovodi treće po redu istraživanje na arheološkom nalazištu Petrus iznad Zabrege. Prethodne kampanje zavod je radio 2016. i 2018 godine.

Na ovom utvrđenu su vekovima živeli ljudi, a arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac Slavica Đorđević kaže da na utvrđenju Petrus postoje četiri faze izgradnje utvrđenja. Ona dodaje da je najmlađe iz sredine XIV i XV veka, a potom i utvrđenje koje se oslanja na XII vek koje leži na bedemima iz čak VI veka koji su fundirani u kulturni sloj gvozdenog doba.

Utvrđenje Petrus je srednjevekovno nalazište i kategorisano je kao spomenik kulture od velikog značaja, dodaju iz Zavoda za zaštitu spomenika. Veoma karakteristično utvrđenje nalazi se na brdu Čokoće na 317 metara nadmorske visine i prema dužini svoje osnove predstavlja verovatno najveću fortifikaciju u Srbiji.

Turistička organizacija opštine Paraćin jedan je od pobednika konkura kompanije Moravacem „Partnerstvo za budućnost“ i to projektom „Doživi kanjon Crnice“.

U kanjonu Crnice od Sisevca do utvrđenja Petrus evidentirano je 11 ostataka, a u delu ulivanja Grze u Crnicu postoji dvadesetak lokaliteta srednjevekovnih crkava i manastira, kaže Vladan Vučković, dir. Turističke organizacije Paraćin koji živi u Zabregi. Ovaj lokalitet je sve popularnija destinacija za planinare i izletnike koji sve češće dolaze u Zabregu, a u prilog tome je i Viteški festival koji će uskoro biti održan.

Viteški festival u Zabregi će ovog leta trajati čak tri dana.