Jedina žena majstor fotografije u Srbiji i predsednica Foto kino kluba Paraćin

Jedina žena majstor fotografije u Srbiji i predsednica Foto kino kluba Paraćin

Fotografska karijera Maje Stošić iz Paraćina počela je pre 18 godina kada je putovala svojim automobilom i fotografisala zanimljive predele. Nikada nije planirala da se ozbiljnije bavi fotografijom, već samo, kako kaže, za svoju dušu. Još manje je očekivala da će upravo te fotografije koje je pravila tokom putovanja činiti njenu prvu izložbu.

Da joj je neko 2004. godine rekao da će postati majstor fotografije, Maja mu verovatno ne bi poverovala. Ipak, i to se ostvarilo pa je Maja Stošić danas jedina žena u Srbiji koja nosi ovu titulu Foto saveza uz još svega dvadesetak na teritoriji naše zemlje. Ona je majstor fotografije od 2020. godine kada se prijavila za to zvanje.

Maja najviše fotografiše ljude i prirodu, a njene fotografije su najčešće crno bele.

Maja je do sada imala preko 300 samostalnih i grupnih izložbi fotografija, a nagrade više i ne broji. Svi radovi su joj podjednako dragi, ali ako bi neki izdvojila to bi bila fotografija za koju je dobila prvu nagradu u Banatskom Brestovcu gde je 2006. imala i svoju prvu samostalnu izložbu fotografija.

Maja Stošić je od početka 2020. godine predsednica Foto kino kluba Paraćin. Nasledila je legendarnog Zorana Purgera od koga su današnji aktivni fotografi iz Paraćina mnogo toga naučili. Sada je red na Maju da i ona prenese svoje znanje na mlađe kolege, a kvalitet i talenat koji poseduju najmlađi članovi Foto kino kluba potvrđuju da joj to za sada dobro ide.