Jasmina Jovanović, nagrađivana pesnikinja iz Trešnjevice

Jasmina Jovanović, nagrađivana pesnikinja iz Trešnjevice

Za mnoge omiljeno piće, često se degustira na slavljima, koristi se pri sečenju slavskog kolača, može biti penušavo, aromatično, belo, roze i crveno, a deca ga često nazivaju sok od grožđa. Vino je božansko piće koje su davno pravili Nemanjići, o njemu su ispričane brojne priče i pesme, a neretko se održavaju takmičenja u čast vina na kojima se prezentuju stihovi pesnika. Jasmina Jovanović iz Trešnjevice kod Paraćina godinama piše o vinu, životu na obroncima planine Juhor i gidži.

Pesme piše gotovo četiri decenije, a na nagovor dece počela je da šalje svoje radove na konkurse širom Srbije. Nagrade je osvajala u Trsteniku, Ćićevcu kao i u Trešnjevici prilikom manifestacije „Dani vina“.

Jasmina je rođena 1962. godine u Raševici. Rasla je, za ondašnje uslove, u imućnoj porodici čija je primarna delatnost bila uzgajanje vinove loze, pravljenje rakije i vina.

Osim što piše pesme, Jasmina Jovanović je prethodnih godina pisala i roman koji je posvetila svojoj velikoj porodici.

Skoro da svako domaćinstvo u Trešnjevici ima makar manji posed sa po nekoliko čokota vinove loze. Jovanovićeva priznaje da se ne libi da zasuče rukave, pomogne deci ili suprugu prilikom rada u vinogradu. Štaviše u tome uživa, a neretko tada nastaju stihovi koje potom prenese na papir.

Jovanovići u svom posedu imaju pedesetak ari pod vinovom lozom i vino uglavnom prave za sopstvene potrebe. Ponosni su jer imaju diplome o kvalitetu vina koje datiraju iz 1936. i 1953. godine. Jedna od Jasmininih pesama posvećena je Jovanu, dalekom pretku porodice njenog supruga, koji je u Trešnjevicu došao iz Bugarske i zaposlio se kao sluga.