Izložba samoniklih gljiva u Ćupriji

Izložba samoniklih gljiva u Ćupriji

Izložba samoniklih gliva, koju Udruženje gljivara i ljubitelja prirode „Gorun“ iz Ćuprije nekoliko godina u nazad organizuje, okupila je brojne posetioce i ljubitelje ovog „šumskog mesa“. Oni su na ovoj izložbi imali priliku da se bolje upoznaju sa jestivim vrstama gljiva koje rastu u okolini Ćurpije.

Na izletu koji je organizovan radi prikupljanja eksponata za ovu izložbu gljiva, članovima mnogobojnih udruženja iz Srbije pridružio se i najmlađi član. Desetogodišnji Srđan Blanuša iz Beograda, član je nekoliko gljivarskih društava iz Srbije i ovom prilikom nabrao je najviše različitih vrsti gljiva. Interesovanje za ovakav vid hobija kod njega se javio još u ranom detinjstvu.

Srđan može da razlikuje oko stotinu vrsta, ali ume i da prepozna one otrovne. Uživanje u prirodi smatra najvećim zadovoljstvom, a još detaljnijem upoznavanju gljiva planira da se posveti u budućnosti.

Na petoj izložbi samoniklh gljiva koju je organizovalo ćurpijsko udruženje „Gorun“ našlo se više od 50 različitih eksponata. Njih je više desetina članova udruženja gljivara bralo proteklog vikenda u obližnjim šumama.

Ekspomanti koji su bili izloženi u nedelju u ćurpijskom Moravskom parku poslužili su za edukaciju građanstva o tome koje su glive jestive i kakvim bogatstvom obluju šume u blizini ovog mesta. Brojne posetioce dočekao je i bogat sadržaj jestivih proizvoda.

Članovi Mikološko – gljivarskog Saveza Srbije podržavaju događaje poput ovog sa ciljem da edukuju stanovništvo o važnosti očuvanja životne sredine i o lekovitosti gljiva.

Petoro izlagača lekovitih proizvoda, specijaliteta od pečuraka i suvenira upotpunili su ovu izložbu i posetiocima pružili mogućnost da ovom prilikom neke od njihovih proizvoda i kupe.

Za članove udruženja gljivara kao i za sve ljubitelje prirode, ova izložba bila je jedinstvena prilika da razmene svoja iskustva, otkriju nove vrste i probaju neke od specijaliteta ove jedinstvene i hranljive namirnice koju je moguće pronaći u prirodi.