Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horreum Margi

Izložba proširene stvarnosti antičkog grada Horreum Margi

Nekoliko panoa i aplikacija za mobilni telefon dovoljni su da prođete kroz ono što za kulturno nasleđe Ćuprije znači antički grad Horreum Margi. Arheološki značaj ovog lokaliteta, kao i njegov turistički potencijal za opštinu i Srbiju uopšte prikazani su kroz Izložbu proširene stvarnosti antičkog grada Horreum Margi, koja je jedan od značajnih projekata ćuprijskog muzeja.

Ovu Izložbu Muzeja Horreum Margi – Ravno je u okviru Programa za promociju i popularizaciju inovacija i inovativnog preduzetništva podržao Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije.

Ovo je prvi projekat u Ćupriji koji se bavi tematikom proširene stvarnostirealizovan sa idejom da privuče mlađu populaciju koja je umnogome oslonjena na digitalnu tehnologiju. Podrška projektu bila je i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Inspiracija za projekat je bila digitalna rekonstrukcija rimskog grada Horreum Margi čiji segmenti čine najveći deo izložbe. Pored toga predstvaljeni su i eksponati koji se čuvaju u Muzeju Horreum Margi – Ravno u Ćupriji.

Kako bi posetioci mogli da poslušaju i pogledaju izložbu kroz video sadržaje i 3D animacije na svojim pametnim telefonima, neophodno je da instaliraju aplikaciju koja je trenutno dostupna na sajtu heritagesolutions.org, ali će uskoro biti dostupna i na sajtu muzeja kao i u google play prodavnici.  U centru Ćuprije izložba će biti postavljena do kraja godine, a u planu su i gostovanja u drugim gradovima Srbije.