Izložba „Da se ne zaboravi“, predstavljanje knjige i projekcija filma u paraćinskom RISC-u

Izložba „Da se ne zaboravi“, predstavljanje knjige i projekcija filma u paraćinskom RISC-u

Kako izgleda oslobođena teritorija nakon Drugog svetskog rata u dvadesetak fotografija. Naši sugrađani su imali prilike da pogledaju izložbu oslobođenog Aleksandrovca „Da se ne zaboravi“ koju je u paraćinskom Regionalnom inovacionom start up centru organizovao i postavio SUBNOR iz Aleksandrovca u saradnji sa muzejom Župe.

Sve predstavljene fotogragije na izložbi donedavno nisu bile javne i predstavljaju dan oslobođenja Aleksandrovca i njegove okoline. Autorka ove postavke je rekla da su sve fotografije autentične i da se na njima nalaze stanovnici Aleksandrovca i vojnici naših tadašnjih saveznika.

Ispod kupole Regionalnog inovacionog star up centa prezentovana je knjiga „Nebeske Heroine sveta“ autorke akademika prof. dr Radmile Tonković. Ova knjiga je praktično jedinstvena enciklopedija u svetu na temu letenja i ulozi žena u avijaciji koja obuhvata preko 2000 biografija ženskih pilota širom sveta i oko 1.700 fotografija.

Autorka je na preko  500 stranica obradila više od 500 likova opisujući letenje, radost stvaranja, oduševljenje uspehom, predočavajući hrabrost, odvažnost i spremnost žrtvovanja u borbi za slobodu. Knjiga koju je Tonković pisala punih 10 godina posvećena je devojkama i ženama, koje su upravljale balonima, padobranima, zmajevima, jedrilicama, avionima i helikopterima, neustrašivo osvajale treću dimenziju života – vazduh  a istovremeno bile ćerke, majke, sestre, devojke, supruge i svoje sposobnosti morale dokazivati više od drugih.

Knjiga „Nebeske Heroine sveta“ proglašena je za jedinstvenu enciklopediju u svetu u Švajcarskoj. U Rusiji je udžbenik za tehničke škole i vazduhoplovne akademije za pilote i inženjere. Svoje mesto ova knjiga je našla i u američkoj kongresnoj biblioteci u Vašingtonu gde je 2019. godine proglašena za najbolje naučno delo. U drugom Svetskom ratu pojavljuju se žene ratnici, uglavnom ruskog porekla koje su bile raspoređene u tri puka jedan lovački i dva bombarderska.

Svesrpski savez veterana „Bojevo Bratstvo“ dodelio je spomen znamenje „Kosmetska zvezda 1. reda“ udruženju Ratni veterani Paraćin. Medalju je primio Saša Stamenković, predsednik skupštine udruženja Ratni veterani Paraćin.

Nakon izložbe i promocije knjige održana je i projekcija ruskog filma „Nebo“ u režiji Igora Kopilova zasnovanog na istinitim događajima. Nedeljno popodne posvećeno oslobođenju naše zemlje u Drugom svetskom ratu i ženama pilotima organizovali su Reg. inovacioni start up centar uz podršku opštine Paraćin.